Jezdeci se bodo razveselili nove poti, saj je turizem, namenjen njim, še v povojih. Foto: Reuters
Jezdeci se bodo razveselili nove poti, saj je turizem, namenjen njim, še v povojih. Foto: Reuters

Evropski komisar Alain Liberos je opozoril, da je v Evropi šest milijonov jezdecev, a zanje ni razvite turistične infrastrukture. To bo zdaj spremenila 4.000 kilometrov dolga "pot mušketirja d'Artagnana", ki bo vodila od njegovega rojstnega kraja (Lupiac), do kraja, kjer je leta 1673 umrl.

Vest o odprtju poti so naznanili v sklopu D'Artagnanovega festivala v Lupiacu, kjer so ob slavljenju 400-letnice mušketirjevega rojstva postavili tudi nov 3,5 metra visok kip.

D'Artagnanova evropska pot, na kateri bodo jezdeci lahko izvedeli več o znanem mušketirju, bo vodila skozi šest držav, ki jih je mušketir obiskal - Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Italijo in Španijo. Ljubitelji ježe se bodo lahko na pot podali leta 2017.

Charles de Batz-Castelmore, grof d'Artagnan, je bil resnična osebnost. Kot vodja mušketirjev (kraljevi stražar) je služil francoskemu kralju Ludviku XIV., njegove prigode pa je v literaturo prelil Alexandre Dumas.

Na podlagi klasičnega romana Alexandra Dumasa je bilo posnetih tudi več filmov, najbolj znan je Trije mušketirji (1993). Zgodba govori o treh elitnih vojakih Porthosu, Athosu in Aramisu, ki kralju Francije služijo kot najboljši mušketirji. Med razkrivanjem zlobne zarote, ki naj bi kralja vrgla s prestola, mušketirji naletijo na nadobudnega mladega d’Artagnana in ga vzamejo pod svoje okrilje. Četverica se nato družno poda na nevarno pot, polno zarot in spletk.