Sofija bo prihodnje leto poleg cerkve Aleksandra Nevskega kot turistično atrakcijo ponujala tudi obisk starodavne naselbine. Foto: EPA
Sofija bo prihodnje leto poleg cerkve Aleksandra Nevskega kot turistično atrakcijo ponujala tudi obisk starodavne naselbine. Foto: EPA

Prostor današnje Bolgarije je bil poseljen že v starejši kameni dobi, zato tam ležijo nekatera najstarejša prazgodovinska mesta v Evropi. V dolini prestolnice Sofije ležijo tudi ostanki naselja, ki naj bi bilo staro kar 8.000 let.

Večji del naselja so Bolgari sicer uničili leta 1970, ko so gradili športni center in postavljali novo proga za tramvaj, ostanke devetih zgradb pa so zdaj zaščitili in mimo izkopanin speljali pot, ki bo privabila številne turiste.

Predmete, ki so jih našli na območju naselja iz mlajše kamene dobe, bodo razstavili v Narodnem muzeju. Med drugim bodo od 17. septembra naprej na ogled kamnite sekire, noži, kose in uteži.

Oblasti v Sofiji si obetajo, da bo nova turistična znamenitost v mesto privabila več ljudi, predvsem iz tujine. Za potrebe obiskovalcev pa bodo ob naselbini postavili tudi turistični center. Glavne turistične znamenitosti prestolnice so sicer cerkev Aleksandra Nevskega, rotunda Sv. Jurija, cerkev Sv. Nedelje in že omenjen Narodni muzej.

Letos je v prvih šestih mesecih Sofijo obiskalo 500.000 turistov, od tega 300.000 tujcev, med njimi največ Nemcev, Grkov, Britancev, Italijanov, Turkov in Američanov.