Priobalni deli Avstralije so večinoma gozdnati in zeleni ... Foto: T. V.
Priobalni deli Avstralije so večinoma gozdnati in zeleni ... Foto: T. V.
Avstralija
... bolj ko se pa pomikamo v notranjost Avstralije, bolj "vesoljska" je videti pokrajina. Foto: T. V.

Avstralija je za Antarktiko najbolj suha celina na Zemlji. Večina puščav leži v osrednjem in severozahodnem delu te t. i. pete celine. Skupaj so puščave velike 529 tisoč kvadratnih metrov, kar je 18 odstotkov ozemlja Avstralije. Skupaj s polpuščavami puščave pokrivajo kar 70 odstotkov ozemlja Avstralije. Tu živijo okoli trije odstotki avstralske populacije.

V Avstraliji je deset večjih puščav: Velika Viktorijina puščava, Velika peščena puščava, Tanami, Simpson, Gibson, Mala peščena puščava, Strzelecki, Kamnita puščava Sturt, Tirari in Pedirka. Puščave Gibson, Velika peščena puščava in Mala peščena puščava skupaj tvorijo Zahodno puščavo.

"Tam zadaj", kjer ni mesta
Avstralci ta pusta območja, kjer so življenjske razmere izredno težke, saj hrane in vode skoraj ni, imenujejo outback, kar bi lahko prevedli kot "tam zadaj", nekateri pa so območje poimenovali kar avstralski Divji zahod. Pred prihodom Britancev in drugih belcev so bila ta območja še bolj neobljudena, saj so se aborigini preživljali z lovom in nabiranjem hrane, zemlje pa niso obdelovali.
Outback je ena največjih (ne le po obsegu) znamenitosti Avstralije, ki za turiste in mestne ljudi predstavlja neomejene možnosti za pustolovščino s ščepcem romantike. Kaj vse je outback, je težko reči, saj natančne definicije ni. Termin opisuje praznino, oddaljenost in velike razdalje.
Tako veliko prostora, tako malo ljudi
Za Avstralce je outback pravzaprav vse, kar ni mesto. Avstralija je ena najbolj urbaniziranih držav na svetu. Okoli 22 milijonov prebivalcev je skoncentriranih v mestih ob južni in vzhodni obali in okoli mesta Perth na zahodni obali. Vse preostalo je – outback. Okoli šest in pol milijonov kvadratnih kilometrov, ki jih poseljuje manj kot 60 tisoč ljudi.
Najbolj znana ikona outbacka je Ayers Rock, ki leži okoli 440 kilometrov jugozahodno od Alice Springsa. Z nekaj manj kot 30 tisoč prebivalci je znan kot prestolnica outbacka tam nekje v osrčju avstralske celine.

Vabljeni k ogledu spektakularnih avstralskih puščav iz zraka.