Današnji polet v Slovenijo je bil približno dvotretjinsko zaseden, kopilotka pa je bila Slovenka. Foto: BoBo
Današnji polet v Slovenijo je bil približno dvotretjinsko zaseden, kopilotka pa je bila Slovenka. Foto: BoBo

Latvijski nacionalni letalski prevoznik airBaltic bo polete med Slovenijo in Latvijo zagotavljal dvakrat tedensko, predvidoma do konca leta 2025. Floto letal airBaltica sestavlja 47 letal airbus A220-300 s 148 sedeži. Današnji polet v Slovenijo je bil približno dvotretjinsko zaseden, kopilotka pa je bila Slovenka.

Kot so pojasnili v Fraportu Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče, je k vzpostavitvi nove neposredne letalske povezave Riga–Ljubljana prispevala odločitev ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek o prevoznikovi upravičenosti do subvencioniranja letaliških pristojbin na ljubljanskem letališču.

Ljubljana v letošnji sezoni postaja zelo priljubljena destinacija potnikov latvijskega nacionalnega letalskega prevoznika. Foto: BoBo
Ljubljana v letošnji sezoni postaja zelo priljubljena destinacija potnikov latvijskega nacionalnega letalskega prevoznika. Foto: BoBo

Maria Radčenko, ki je v airBalticu zadolžena za balkansko regijo, je povedala, da Ljubljana v letošnji sezoni postaja zelo priljubljena destinacija njihovih potnikov. Hkrati je prepričana, da se bodo tudi Slovenci odločali za obisk skritega dragulja Baltika in da bodo uživali tako v lepotah Rige kot drugih baltskih prestolnic ter z veseljem odkrivali še druge destinacije, ki se dostopne s povezovalnimi poleti prek Rige.

Da je med Latvijci velik interes za Ljubljano in Slovenijo, je potrdil tudi Vladislavs Korjagins iz latvijskega združenja potovalnih agencij in potovalnih agentov. Kot je povedal, bo treba tudi Slovence pritegniti za obisk baltskih držav. "Vesel sem, da ta letalska povezava ne bo sezonska, ampak bo celoletna. Če želimo to ohraniti, bomo morali trdo delati," je rekel in dodal, da bodo okrepili sodelovanje med slovenskimi in latvijskimi turističnimi agencijami.

"Rezultati našega dela so vidni"

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh je poudaril, da je prihod novega letalskega prevoznika dokaz, da napori ministrstva za infrastrukturo dajejo rezultate. Letalski povezavi z Luksemburgom, ki jo je Luxair vzpostavil septembra lani, se je tako danes pridružila linija v Rigo.

V ponedeljek bo med Ljubljano in Københavnom začel leteti nizkostroškovni letalski prevoznik Norwegian, poleti pa bo španski nacionalni prevoznik Iberia povezal Ljubljano z Madridom.

Rajh je povedal, da intenzivno potekajo tudi pogovori za vzpostavitev letalskih povezav s ciprskim letalskim prevoznikom. "Niso pa to zadnje dejavnosti ministrstva za infrastrukturo," je poudaril in dodal, da se pripravlja tudi že peti javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije.

"Rezultati našega dela so vidni. Promet na brniškem letališču se je glede na lansko leto povečal za 30 odstotkov. Letališče predvideva, da bo leta 2025 že skoraj doseglo predkoronske rezultate," je dejal Rajh in dodal, da si skupaj prizadevajo, da bi Slovenija imela kakovostno povezavo s svetom.