Kanada je največja izvoznica tjulnjevine na svetu. Foto: EPA
Kanada je največja izvoznica tjulnjevine na svetu. Foto: EPA
Brigitte Bardot
Glasna nasprotnica lova na tjulnje je tudi francoska igralka in aktivistka Brigitte Bardot. Foto: EPA

Lovci so se namreč znašli pod hudim pritiskom zaradi prepovedi trgovanja z izdelki iz tjulnjev v Evropski uniji. Kanadska senatorka Celine Hervieux-Payette je pojasnila, da bodo za kosilo ponudili predjedi in glavne jedi iz mesa teh živali. Z uživanjem jedi iz tjulnjevine bodo politiki po njenih besedah lahko izrazili podporo lovu na tjulnje.

Evropska unija je trgovanje z izdelki iz tjulnjev prepovedala julija lani kljub ostremu nasprotovanju Kanade, največje izvoznice izdelkov iz tjulnjev. Izjema je mogoča za izdelke, pridobljene z lovom, ki ga po tradiciji izvajajo Eskimi in omogoča njihovo samooskrbo, ter za izdelke, ki so posledica lova v skladu z nacionalno zakonodajo o trajnostnem upravljanju morskih virov.

Lov na tjulnje izvajajo v petih državah: na prvem mestu je Kanada, sledijo Namibija, dansko samoupravno območje Grenlandija, Norveška in Rusija. Ker je populacija tjulnjev v severozahodnem Atlantiku v začetku 70. let upadla na le dva milijona, so uvedli strožje omejitve lova na tjulnje, s čimer se je populacija do leta 2004 povečala na okrog šest milijonov.

Borci za pravice živali proti lovu
V Kanadi na leto ulovijo okrog 300.000 tjulnjev. Vrhunec sezone je konec marca in v začetku aprila. Fotografije krvavega lova, ki so obkrožile svet, so postale ikonične podobe borcev za pravice živali.

Proti lovu na tjulnje so se izrekli tudi številni zvezdniki, med najglasnejšimi je znana borka za pravice živali Brigitte Bardot, ki je marca leta 2006 odpotovala v Ottawo, da bi se srečala s kanadskim premierjem, a je ta sestanek odpovedal. V istem mesecu sta Paul McCartney in njegova takratna soproga Heather Mills McCartney potovala po Zalivu sv. Lovrenca, kjer polovijo največ tjulnjev, in se izrekla proti temu početju.