Dubrovnik je ena najbolj priljubljenih destinacij na hrvaški obali, tam se mudijo tudi bolj petični gostje. Foto: MMC RTV SLO
Dubrovnik je ena najbolj priljubljenih destinacij na hrvaški obali, tam se mudijo tudi bolj petični gostje. Foto: MMC RTV SLO

Dubrovničani namreč opozarjajo, da to srednjeveško mesto na Hrvaškem vsak dan obišče na tisoče turistov, tudi ob nedeljah, ko so banke in menjalnice zaprte. Zato od hrvaškega finančnega ministra Ivana Šukerja zahtevajo, da evro postane zakonito plačilno sredstvo na Hrvaškem.

Do tovrstnega položaja je prišlo ravno prejšnjo nedeljo, ko je v Dubrovnik prišlo približno 5.000 tujih turistov s križarske ladje, ker pa nikjer niso mogli zamenjati svojega denarja, so trgovci in gostinci ostali brez zaslužka. Ponudniki storitev v Dubrovniku so ob tem spomnili, da lahko turisti že več let z evri uradno plačujejo v sosednji Črni gori.

Hrvaška narodna banka ni navdušena
Dubrovniški gostinec Ivo Rudenjak je za Jutarnji list povedal, da se je o uvedbi evra osebno pogovarjal s hrvaškim finančnim ministrom in da minister podpira idejo, a da se je zataknilo pri Hrvaški narodni banki (HNB). Guverner HNB-ja Željko Rohatinski je izjavil, da uvedba evra ni preveč dobra ideja, ker bi paralelno uvajanje evra omogočalo zlorabe. "Da bi preprečili goljufije, je treba urediti več predpogojev, kot je tisti, da bi v prodajalnah morali navajati cene v kunah in evrih, trgovine pa bi dobile status menjalnic, kar pomeni pogodbo z banko in oblikovanje tečaja," je pojasnil Rohatinski.

Turisti, ki pridejo v Dubrovnik, pogosto zahtevajo, da jim domačini na cesti zamenjajo denar za kune, da bi lahko plačali avtobusno vozovnico, si privoščili sladoled ali kupili kakšen spominek. V restavracijah in v trgovinah lahko plačajo s karticami.

Minister za turizem se strinja z evrom
Zamisel o uvedbi evra podpirata tudi minister za turizem Damir Bajs in dubrovniški župan Andro Vlahušić. "Podpiramo idejo, da bi uvedli evro, ker gre za podobno težavo, kot je bila tista z dela prostimi nedeljami, ko je bilo vse zaprto, medtem ko je bilo mesto polno turistov," je dejal Vlahušić. Kot je dodal, podpira ukinitev vseh "neumnih zakonov", ki škodijo turizmu in Dubrovniku.