Takole spektakularno naj bi bil videti eden izmed umetnih otokov. Foto:
Takole spektakularno naj bi bil videti eden izmed umetnih otokov. Foto:
Otoke nameravajo zgraditi v tujini, najverjetneje na Bližnjem vzhodu.
Prozorni podvodni tunel.

Morda zveni za lase privlečeno, toda 500 milijonov dolarjev vreden projekt na Maldivih bi lahko pomenil dolgoročno rešitev za podnebne spremembe, ki močno ogrožajo to državo, katere več kot 80 odstotkov njenih 1.190 koralnih otokov leži le pičel meter nad morsko gladino. Podjetje Dutch Docklands je namreč predstavilo načrt za plavajoče, ogljično nevtralno igrišče golfa s 27 luknjami, ki bo izkoriščalo sončno energijo.
"Predsedniku Maldivov smo dejali, da lahko (narod) spremenimo iz podnebnih beguncev v podnebne inovatorje," je povedal Paul van de Camp, direktor Dutch Docklands. "Poleg tega je naš način gradnje in vzdrževanja tega projekta tudi do okolja prijazen. To bo ekskluzivno zelen projekt v zavarovanem območju."
Igrišče, pet minut vožnje z gliserjem oddaljeno od prestolnice Male, bo temeljilo na sistemu pontonskih platform, 45 umetnih otokov pa bo med seboj povezanih s prozornimi podvodnimi cevmi, ki bodo igralcem med sprehodi do lukenj ponujale osupljiv pogled na bogat podvodni svet Indijskega oceana. Projekt zajema še gradnjo 200 vil in okoljevarstveni center.
Iskanje zelenih rešitev
Projekt naj bi dokončali leta 2015, umetno plavajoče golfišče bo pomembna okrepitev za turistično infrastrukturo Maldivov, projekt pa bo raziskoval tudi možnosti za uporabo sistemov vodnega hlajenja in razsoljevanja za pridobivanje sladke vode.
Z dviganjem morske gladine na nevarne ravni imajo Maldivi tri možnosti za spopadanje s tem vprašanjem. Prva je gradnja obrambnih zidov, kot so to storili okoli Maleja. Druga je kupiti zemljo od drugih držav in preseliti prebivalstvo na druga območja. Tretja pa je življenje na plavajočih površinah.
Toda pri gradnji na plavajočih otokih seveda obstaja tveganje onesnaževanja. Golfišča potrebujejo pesticide, ki jih je treba ustrezno uporabljati, da ne pronicajo v ocean. "Zeleni" način je treba najti tudi za razsoljevanje vode za namakanje igrišča.

In Dutch Docklands naj bi poznali ta način. Pesticide nameravajo ujeti v betonska korita in jih pozneje reciklirati v sladkovodnih "sladkih jezerih" sredi golfišča. To vodo bodo nato uporabili za namakanje igrišča. Kar se pa tiče same gradnje otokov in infrastrukture, je rešitev precej bolj enostavna.
"Otoke bomo zgradili nekje drugje, najverjetneje na Bližnjem vzhodu ali v Indiji," je povedal oblikovalec Koen Olthuis, ki stoji za vizijo projekta. "Tako Maldivi ne bodo plačali nobene cene okolja. Najprej bomo na položaj spravili otoke, nato bomo zasejali travo in nazadnje še posadili drevesa."