Nekateri ljudje so, drugi nikakor niso za tovrstne vragolije. Za adrenalinske odvisneže so nore železnice čisti užitek. Foto:
Nekateri ljudje so, drugi nikakor niso za tovrstne vragolije. Za adrenalinske odvisneže so nore železnice čisti užitek. Foto:

Če si drznete, seveda. Vlakec smrti, nora železnica. Vseeno je, kako poimenujemo to "divjo" dogodivščino v zabaviščnih parkih, na katero si upajo le tisti, ki na vsakem koraku iščejo adrenalinsko žilico in uživajo v divjanju, premetavanju, obračanju in hitrosti. Nora železnica je brez dvoma le za tiste z dobrim (in praznim) želodcem -in srcem, ki ne pade ob prvem vzponu v hlače.

Neverjetno je, kako vsako leto, na katerem koli koncu sveta že, dobimo nekaj novih "presežkov". Tako konstruktorjem kot obiskovalcem nikoli ni dovolj - enkrat izdelajo najhitrejšo noro železnico, drugič najvišjo, spet tretjič se najde park, ki se pohvali z vlakcem, ki ima najhitrejši pospešek.

Pred dnevi so spet en "naj" dosegli Britanci. V zabaviščnem parku Thorpe Park v pokrajini Surrey so postavili noro železnico, ki ima največji naklon od vseh do zdaj, z drugimi besedami, je najbolj strma. Najpogumnejši, ki sedejo na ta vlakec, se namreč spustijo tudi po delu proge, na katerem ima prosti pad naklon ne "le" 90 stopinj, ampak kar 100 stopinj.

Ker si je iz domačega naslanjača oziroma napisano na papirju takšno pustolovščino težko predstavljati, vam ponujamo fotografije in videoposnetke tega in nekaterih drugih najbolj strašljivih vlakcev smrti na svetu. Največ jih je v ZDA in na Japonskem. Najprej so nanizani videi, sledijo jim fotografije.

Ste pripravljeni? Zadržite dih, pripnite se, primite za roko človeka ob sebi ... in začnimo!

Anja Pavlič

Saw Ride, Thorpe Park, Velika Britanija

Kingda Ka, Six Flags Great Adventure, New Jersey, ZDA

Steel Dragon, Nagašima Spa Land, Japonska

Millennium Force, Cedar Point, Ohio, ZDA

Tower of Terror, Dreamworld, Queensland, Avstralija

Dodonpa, Fuji-Q Highland, Japonska


Furius Baco, PortAventura, Tarragona, Španija

Fujiyama, Fuji-Q Highland, Japonska

Expedition GeForce, Hassloch, Nemčija

Proga Saw Ride v Veliki Britaniji je bila odprta 14. marca letos, glas o njej pa je razširil del, ki velja za najbolj strmega na svetu, saj je njegov naklon kar 100 stopinj. Del proge je v temi, med vožnjo pa potnike strašijo tudi nenavadni prizori, ki spominjajo na grozljivko Žaga.
Kingda Ka je od odprtju leta 2005 postal najvišji in najhitrejši vlak smrti na svetu. Najvišja točka: 139 metrov, padec: 127 metrov, dolžina: 950 metrov, čas vožnje: 28 sekund, najvišja hitrost: 205 km/uro.
Proga Steel Dragon velja za najdaljšo noro železnico na svetu. V parku Nagašima Spa Land so jo postavili leta 2000, a še vedno velja za pravi strah in trepet. Najvišja točka: 97 metrov, padec: 93 metrov, dolžina: 2.479 metrov, čas vožnje: štiri minute, najvišja hitrost: 153 km/uro.
Kdor pride v Ohio v ZDA, se le težko upre obisku zabaviščnega parka Cedar Point. Njegova glavna znamenitost je vlakec Millennium Force. Njegova najvišja točka: 94 metrov, padec: 91 metrov, dolžina: 2.010 metrov, čas vožnje: komaj 20 sekund, najvišja hitrost: 149 km/uro.
Avstralski ponos je 'stolp smrti', Tower of Terror, na katerem adrenalina željni dosežejo najvišjo hitrost neverjetnih 160 kilometrov na uro. Ta železnica se nekoliko razlikuje od drugih, saj gre po prostem padu vlakec po isti progi vzvratno še navzgor. Najvišja točka: 115 metrov, padec: 100 metrov, dolžina: 376 metrov.
Vlakec na železnici Dodonpa na Japonskem v komaj 1,8 sekunde pospeši do hitrosti kar 172 kilometrov na uro. Najvišja točka: 52 metrov, padec: 50 metrov, dolžina: 1.189 metrov, čas trajanja: 55 sekund.
V Tarragoni v Španiji je postavljena najhitrejša nora železnica v Evropi, ki se ponaša tudi z neobičajnim razporedom sedenja. Potniki lahko namreč sedijo kar na treh straneh. Najvišja točka: skromnih 14 metrov, dolžina: 850 metrov, čas vožnje: 55 sekund, najvišja hitrost: 135 km/uro.
Tudi železnica Fujijama leži na Japonskem, ki ima za ZDA največ tovrstnih prog na svetu. Od odprtju leta 1996 je veljala za najvišjo železnico, ki ima hkrati tudi najvišji padec, danes pa je le še osma najvišja. Še vedno pa velja za eno najdaljših. Najvišja točka: 79 metrov, padec: 70 metrov, dolžina: 2.045 metrov, čas vožnje: 3 minute in 36 sekund, najvišja hitrost: 130 km/uro.
Vratolomno vožnjo ponuja tudi ena najbolj priljubljenih norih železnic na svetu, Expedition GeForce, ki jo boste našli v parku Holiday Park v bližini Frankfurta v Nemčiji. Najvišja točka: 57 metrov, padec: 56 metrov, dolžina: 1.219 metrov, najvišja hitrost: 120 km/uro.