Restavrirana rojstna hiša Tennesseeja Williamsa v Columbusu. Foto: NYT
Restavrirana rojstna hiša Tennesseeja Williamsa v Columbusu. Foto: NYT
Eno Williamsovih bolj znanih del: Mačka na vroči pločevinasti strehi. V filmski adaptaciji sta glavni vlogi odigrala Elizabeth Taylor in Paul Newman.
Pustno okrašen balkon v neworleanški Francoski četrti, kjer je Williams napisal del Tramvaja Poželenje. Foto: EPA
Največji festival Williamsu v čast bo v New Orleansu. Foto: MMC RTV SLO

Caradinova, južnjaško spogledljiva in nežna hkrati, ki vodi tudi Amzi Love Home, restavrirano hišo iz leta 1848, ki danes deluje kot penzion, je le ena od mnogih markantnih oseb v domačem kraju slovitega ameriškega dramatika, ki bi jih prav lahko ustvaril sam Williams v kaki od svojih iger.
Williams bi ta mesec dopolnil 100 let, mesta po vsej državi pa imajo slavja v njegovo čast, toda nobeno izmed njih ni primernejše od Columbusa, kjer se je dramatik rodil in živel do sedmega leta starosti. Letos rojstnodnevno slavje (24.-27. marec) delno sovpada z mestnim Pomladnim romanjem (od 28. marec do 9. aprila), ki ga je predlagala Caradinova in ki se tradicionalno dogaja med cvetenjem azalej.
Vrhunec s punčem
Williamsovsko-tematska slavja bodo vključevala razstavo gledaliških listov in filmskih predmetov, povezanih z uprizoritvami njegovih del, ture episkopalne cerkve svetega Pavla, v kateri je pridigal njegov ded (ne spreglejte vitrajev, omenjenih v Mački na vroči pločevinasti strehi), in uprizoritve ene njegovih obskurnejših iger, Strangest Kind of Romance (Romanca najbolj čudne vrste).
A ključni dogodek stoletnice bo 26. marca, ko bodo po vsem mestu razkrili z Williamsom povezane plakete, vse skupaj pa zaokrožili s sprejemom s torto in punčem v na novo renoviranem domu Tennesseeja Williamsa, za kar je mesto namenilo slabe pol milijona dolarjev. Rumeno-zelena viktorijanska lesena hiška, opremljena z bakrenimi žlebovi, borovim ladijskim podom in rdečim pločevinastim nadstreškom, se počasi polni z Williamsovimi osebnimi predmeti, vključno z lovorjevim vencem z njegovega pogreba in zbirko zgodnejših fotografij z njegovo sestro Rose in pestunjo Ozzie.
Veliko slavje v New Orleansu
New Orleans, od Columbusa oddaljen štiri ure, pa bo gostil CenTENNial (23.-27. marec; tennesseewilliams.net), največjega od Williamsovih festivalov. Dramatik je v neworleanški Francoski četrti poročal o svojem "prvem stiku s svobodno družbo", njeni neprilagojeni prebivalci pa so navdahnili Williamsove like, kakršna sta Stanley in Stella iz Tramvaja Poželenje (par bo ponovno obujen na festivalskem tekmovanju v kričanju "Stanley and Stella" na Jacksonovem trgu 27. marca).
CenTENNial je sicer obširen literarni dogodek, na katerem bodo o svojih delih razglabljali pisatelji kot Armistead Maupin, a vključuje tudi med drugim akademsko konferenco, razprave o Williamsovih filmskih likih in gledališke predstave njegovih dobro znanih del, kakršna je Steklena menažerija, in obskurnejšimi tipa The Pretty Trap (Čedna past). Vrhunec naj bi bilo predavanje o Williamsovih vplivih režiserja Johna Watersa.
Williamsovo najljubše jenkijevsko zatočišče
Za jesen se obetata še dva dogodka na temo Williamsa. Gledališki festival Tennessee Williamsa, ki bo potekal v Provincetownu (22.-25. september; twptown.org) bo pripeljal dramatikov južnjaški pridih v njegovo najljubše severnjaško pribežališče na Cape Codu, kjer bodo odigrali avtobiografsko Something Cloudy, Something Clear (Nekaj oblačnega, nekaj jasnega).
Festival Tennesseeja Williamsa v Clarksvillu v zvezni državi Misisipi, ki bo kmalu predmet TV-dokumentarnega filma v Nemčiji, pa gosti vrsto verandnih iger - enodejank, odigranih na verandi, ki jih občinstvo opazuje s trate (14.-15. oktober; www.ccc.cc.ms.us/twilliams).
"Celotna država še vedno potrebuje Tennesseeja Williamsa kot glas prijaznosti," je povedal William Gantt, direktor Southern Literary Trail. "Njegovo delo še naprej slavi izobčence, zaradi njegovega sočutja do njih pa bo za vedno izstopal."