Most z osupljivim razgledom na rdečkasti kanjon in zeleno reko Kolorado. Foto: Reuters
Most z osupljivim razgledom na rdečkasti kanjon in zeleno reko Kolorado. Foto: Reuters
Hooverjev jez je ena najimpresivnejših struktur v ZDA in eden izmed simbolov (no, vsaj tehnoloških) ameriškega zahoda. Parira mu lahko jez Glen Canyon na meji med Arizono in Utahom (na sliki). Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Območje reke Kolorado je ena najbolj priljubljenih turističnih točk ameriškega zahoda. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Spominski most Mikea O'Callaghana in Pata Tillmana, ki se je odprl ta mesec in povezuje ameriški zvezni državi Arizono in Nevado, se razteza prek ogromnega brezna 270 metrov nad reko Colorado, ki jo obvladuje jez.
Impresivna, slabih 600 metrov dolga struktura, ki preusmerja promet s ceste na vrhu jeza, bo velika pridobitev za promet na tem območju, poleg tega pa naj bi po besedah oblasti tudi pomagala ščititi jez pred terorističnimi grožnjami.

Simbol ameriške žilavosti
Gre za sedmi najvišji most na svetu, za štirimi na Kitajskem, enim na Papui Novi Gvineji in enim v ameriški zvezni državi Kolorado. "Hooverjev jez je največji dosežek gradbeništva v ameriški zgodovini," je povedal upravitelj projekta Dave Zanatell.
"Naš cilj ni bil, da bi ga presegli ali zasenčili. Naš cilj je bil, da na spoštljiv način zgradimo nekaj, kar bi bilo veliko za našo generacijo in kar bi stalo poleg Hooverjevega jeza na spoštljiv in kakovosten način, da bi lahko postalo del Hooverjeve dediščine."

240 milijonov dolarjev vreden most je 1.200 delavcev in 300 inženirjev gradilo pet let. Izgradnja ne bi mogla priti v boljšem trenutku za narod in regijo, katere psiha je povsem na dnu po dolgi, uničujoči recesiji. In prav tako, kot je bil Hooverjev jez zgrajen na vrhuncu Velike depresije in so nanj gledali kot na primer žilavega duha naroda, zdaj nekateri upajo, da bo tudi ta projekt prinesel malce upanja.
Jez in most sta "dve inženirske čudesi, zgrajeni v časih, ko se je naša država pogledala vase in si postavljala vprašanja, kakšna prihodnost jo čaka," je bila poetična Colleen Dwyer iz urada, ki upravlja jez.
"Gledamo, kaj bi se lahko naredilo tudi v teh najhujših časih - da bi zgradili te čudovite strukture, da bi ustvarili nekaj novega in drugačnega, kar bi pomagalo Ameriko potisniti naprej."

Dimenzije mosta so pretresljive: s 300 metri je njegov podporni lok najdaljši na Zahodni polobli. Drži cestišče, ki se naslanja na 90 metrov dolge betonske stebre, ene najvišjih na svetu. V most je vgrajeno 8.000 ton jekla, 23.000 kubičnih metrov betona in 600.000 metrov kabla.
Razgled za umret
Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 so se oblasti bale potencialnega terorističnega napada s tovornjakom bombo, ki bi lahko povzročil poplavljenje območja ter prekinil vodno in električno dobavo v številne zvezne države.
Poltovornjakom so zato prepovedali vožnjo po mostu, zaradi česar so morali iti po cesti do Las Vegasa, ki je okoli 60 kilometrov daljša.
Poleg tega, da se bodo lahko po njem peljali, bodo turisti lahko tudi parkirali na nevadski strani in se po stopnicah povzpeli na most, ki ima na strani proti jezu pločnik. Zaščitni zid je visok 137 centimetrov, tako da lahko pešci fotografirajo s spektakularne razgledne točke.