93 odstotkov vseh potnikov je lani potovalo z rednimi leti. Foto: BoBo
93 odstotkov vseh potnikov je lani potovalo z rednimi leti. Foto: BoBo

Po podatkih državnega statističnega urada so največ potnikov našteli na ljubljanskem letališču, in sicer 1,68 milijona, kar je za petino več kot leto prej. 93 odstotkov vseh potnikov je lani potovalo z rednimi poleti – največ na relacijah med Slovenijo in Veliko Britanijo (16 odstotkov) ter Slovenijo in Nemčijo (15 odstotkov).

Največjo rast števila potnikov v zadnjem letu pa so opazili na relacijah med Slovenijo in Nizozemsko, kjer se je promet več kot podvojil. Največji upad so po drugi strani zaznali na relacijah med Slovenijo in Srbijo, in sicer za šest odstotkov.

Na rednih poletih je 60 odstotkov potnikov potovalo med ljubljanskim letališčem in letališči znotraj Evropske unije, 40 odstotkov potnikov pa med ljubljanskim letališčem in letališči držav zunaj EU-ja.

Največ čarterjev v Grčijo in Tunizijo
Pri posebnih (čarterskih) poletih, ki po podatkih statističnega urada predstavljajo okrog sedem odstotkov celotnega števila potnikov, je največ potnikov potovalo med Slovenijo in Grčijo (40 odstotkov) ter Slovenijo in Tunizijo (12 odstotkov). Največjo rast med posebnimi poleti so zaznali med Slovenijo in Egiptom, kjer se je promet potnikov po upadu leta 2016 povečal za več kot šestkrat, največji upad pa med Slovenijo in Islandijo, kjer je promet potnikov padel za tretjino glede na leto 2016.

Na posebnih poletih je 55 odstotkov potnikov potovalo med ljubljanskim letališčem in letališči znotraj EU-ja, 45 odstotkov pa na med Ljubljano in letališči zunaj Unije.

Letalski prevoznik Adria Airways je lani prepeljal 1,21 milijona potnikov, kar je 17 odstotkov manj kot leto prej.

Rast prometa blaga je bila na vseh treh slovenskih mednarodnih letališčih 18-odstotna, na letala so naložili ali z njih razložili 12.293 ton blaga. Na ljubljanskem letališču se je promet z blagom povečal za 16 odstotkov, na 12.025 ton, velika večina pa je bila prepeljana z rednimi poleti. Adria Airways je prepeljala 28 odstotkov več blaga, in sicer 1.828 ton.