V Olimpijski vasi so prebivali športniki z vsega sveta. Foto: EPA
V Olimpijski vasi so prebivali športniki z vsega sveta. Foto: EPA
Olimpijska vas
Stanovanja v Olimpijski vasi bodo prodali po zasoljenih cenah. Foto: EPA

Ob začetku olimpijskih iger je v Olimpijski vasi prebivalo približno 20.000 prebivalcev, športnikov, trenerjev in njihovih spremljevalcev. Ker športniki počasi zapuščajo Peking, se prazni tudi Olimpijska vas, ki pa je organizatorji niso gradili zaman. Ker so bila stanovanja, kjer so živeli športniki, zgrajena po nadstandardnih merilih, bodo kitajske oblasti stanovanja pozneje prodale po zasoljenih cenah.

Poleg stanovanj za športnike so kitajski organizatorji v Olimpijsko vas postavili tudi številne kuhinje (ki so ponujale najrazličnejše jedi z vsega sveta) in jedilnice, frizerski salon, turistične agencije, banke, trgovine, čajnice, pralnice, čistilnice in cvetličarne, fitness centre in telovadnice ter bazen, igrišče za tenis, košarko in odbojko, za potrebe športnikov so postavili celo polikliniko.

V Olimpijski vasi tudi ure kitajščine
Olimpijska vas je bila ves čas iger skrbno varovano naselje, kjer je bilo vse dobro organizirano in kjer se je neprestano nekaj dogajalo. Športniki z vsega sveta so se v Olimpijski vasi lahko učili tudi kitajščine. Kot poroča Radio Slovenija, je učiteljica kitajščine Sun Jelin povedala, da je bil najbolj vesten učenec kanadski tekmovalec v namiznem tenisu, saj je na uro prišel vsak dan. Njegov trener je namreč Kitajec, kot igralec namiznega tenisa pa ima na Kitajskem tudi veliko prijateljev. Sun Jelin je povedala tudi, da so športniki na ure kitajščine po navadi prišli, da bi se naučili v kitajščini napisati in povedati svoje ime.

Zdaj, po končanih praktično vseh tekmovanjih tako zmagovalci kot poraženci odhajajo domov, nekateri med njimi se bodo udeležili še zaključne slovesnosti, kjer bodo pogasili olimpijski ogenj in se poslovili z besedami: "Se vidimo v Londonu leta 2012!"

B. T.