Reka Vipava. Foto: BoBo
Reka Vipava. Foto: BoBo

Pri Mirnu se poveže z italijansko potjo, ki vodi do izliva Soče. Narejena je po etapah. Zaradi težav s pridobivanjem gradbenega dovoljenja za brv v soteski Pekel pa je le ta del nedokončan. Na novogoriški občini pričakujejo, da bodo gradnjo lahko začeli jeseni.

Kot so povedali na mestni občini, je javno naročilo objavljeno, zdaj čakajo ustrezne ponudbe. Simon Mlekuž, vodja investicij, razloži: "Logistično je malo zahtevno. Ampak imamo še eno drugo težavo, namreč poseg v samo strugo je omejen glede na obdobje drstenja. Gre za razmeroma kratko obdobje, ko se lahko posega."

Čeprav delo v soteski Pekel še ni končano, je pot med pohodniki in kolesarji že zdaj izjemno priljubljena, pove Nastja Pajk iz Zavoda za ribištvo in vodja projekta VIPAva. Kolesarji in pohodniki jo uporabljajo že od lanskega poletja. V delu, kjer ni brvi, lahko naredijo krajši ovinek. Na poti je postavljenih več informativnih tabel in počivališč.

Med številnimi zanimivostmi sta tudi opazovalnica v Renčah in nekdanji meander Vipave pri vasi Dolenje. "Pot pelje tudi mimo glinokopa Renče. To je zelo zanimivo območje za ljubitelje ptic. Tam smo postavili ptičjo opazovalnico, kjer je uporabnik skrit in lahko v miru opazuje ptice, ki preletavajo ta glinokop. Pot poteka tudi mimo stranskega rokava Dolenje, ki smo ga na novo izkopali. Zelo pomemben je za ribje mladice, ki so prisotne na območju. Seveda si ga lahko uporabnik tudi ogleda, poleg je tudi informativna tabla," razlaga Pajk.

Pot ob Vipavi ni nastala zaradi pohodnikov in kolesarjev, temveč vzporedno zaradi ukrepov, ki jih je Zavod za ribištvo izvedel skupaj z občinami s ciljem izboljšanja stanja ogroženih živalskih vrst in habitatov v Vipavski dolini. Naložbo v vrednosti 3,3 milijona evrov sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija.