Pri Telegraphu Slovenijo opevajo kot pravljično, skorajda napol utopično državo. Foto: The Telegraph
Pri Telegraphu Slovenijo opevajo kot pravljično, skorajda napol utopično državo. Foto: The Telegraph
Blejski otok kot izbrano ozadje spletnih vodnikov Rough Guides na Twitterju. Foto: Twitter

Avtor Neil Tweedie je z družino Slovenijo obiskal lansko poletje in napisal članek, ki na destinacijo gleda predvsem z vidika bralca tega medija. Avtor obširno piše o pomenu in veličini soške fronte, ki je kljub svoji zgodovinski teži Britancem precej neznana.

Bralci Daily Telegrapha običajno prihajajo iz srednjega sloja britanske družbe, so nekoliko premožnejši ter poznajo zgodovino in aktualno politiko, potovanja z dodano vrednostjo in destinacije, ki nudijo raznolikost. Prispevek je zato po mnenju javne agencije Spirit še toliko pomembnejši, saj neposredno nagovarja za Slovenijo izredno pomemben segment angleško govorečega trga.

Poleg zapuščine prve svetovne vojne je bil Tweedie v članku z naslovom Slovenija: sodobna Ruritanija* na križišču južne Evrope očaran tudi nad naravnimi znamenitostmi, ki se v svoji raznolikosti zvrstijo na tako majhnem ozemlju. Opeva Julijske Alpe, pa neokrnjeno Sočo, Blejsko in Bohinjsko jezero ter vinorodno pokrajino Goriških brd - "slovensko Toskano".
*Ruritanija je majhna fiktivna vzhodnoevropska dežela, v kateri se odvijajo trije romani avtorja Anthonyja Hopa, izmed katerih je najbolj znan Ujetnik dvorca Zenda. Izraz je nato v popkulturi postal sinonim za majhne, izmišljene države.

Bled navdihnil Rough Guides

Tudi sicer je opazna povečana prisotnost Slovenije v britanskih družbenih medijih, panorama Bleda pa je bila izbrana celo za ozadje uradnega profila popotniških vodnikov Rough Guides na Twitterju. Uredništvo spletnega portala vodnikov v lasti založniške hiše Penguin Group je na primeru Slovenije začelo uvajati nov koncept spletne predstavitve destinacij.

Koncept Štiri sezone Slovenije (Four Seasons of Slovenia) je nastal v sodelovanju z informacijsko pisarno javne agencije Spirit v Londonu in PR-agencijo A. Marr PR. Že v zimski sezoni 2013/14 je Slovenijo obiskala prva novinarka omenjene založniške hiše Helen Abramson in se v članku osredotočila predvsem na zimske destinacije v Sloveniji.

Sredi aprila je Slovenijo obiskala novinarka Lottie Gross, ki se posveča spomladanskim izletom. Kmalu, na začetku poletja, prihaja v Slovenijo tudi pisec poletnega bloga o naši državi, z zadnjim obiskom v času vinskih trgatev pa se bo krog sklenil in na podlagi teh zapisov bo nastalo pet večjih objav.

Vodniki Rough Guides so prisotni v praktično vseh spletnih in mobilnih oblikah in imajo zelo osredotočeno bazo sledilcev.