Občina se je v sodelovanju z lastniki hostlov lotila zagotavljanja večjega reda in miru na Bledu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Občina se je v sodelovanju z lastniki hostlov lotila zagotavljanja večjega reda in miru na Bledu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Na tem področju je res nastala prava anarhija in težko je narediti korak nazaj.

Rado Urevc
Zatrjujejo, da so dobrodošli tudi mladi turisti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Na Bled v poletnih mesecih prihajajo tudi mladi gostje, ki si lahko zagotovijo poceni nastanitev v številnih hostlih. V zadnjih letih so se ti razrasli kot gobe po dežju, ugotavlja blejski župan Janez Fajfar, kateremu pritrjuje tudi vodja priznanega mladinskega hostla Bledec Rado Urevc. Medtem ko je bil Bledec pred desetimi leti edini hostel na Bledu, jih je zdaj samo v njegovi bližini sedem, na celotnem Bledu pa okoli 15, pri čemer naj bi bili številni brez ustreznih dovoljenj.

"Na tem področju je res nastala prava anarhija in težko je narediti korak nazaj," je ocenil Urevc. Kot je pojasnil, sta po občinskem prostorskem načrtu na Bledu le dve območji za mladinski turizem. Vsi preostali lastniki hostlov bi morali biti registrirani kot zasebni sobodajalci.

Urevc je prepričan, da bi občina morala ukrepati, župan pa pojasnjuje, da je v pristojnosti občine le pobiranje turistične takse, medtem ko je preostalo stvar državne inšpekcije. Poleg tega je zakonodaja na področju hostlov zelo ohlapna in jo je mogoče brez težav zaobiti.

Bolj kot sami hostli pa so "problematični" njihovi gostje, med katerimi je večina mladih, ki na Bled pridejo, da se bodo cele noči zabavali. Nekatere Blejce in druge turiste ti gostje s svojimi glasnimi zabavami in neredom motijo. Vendar, kot poudarjajo na občini, so dobrodošli tudi mladi gostje, za zagotavljanje reda in miru pa so ponoči okrepili varnostno službo.

Policisti in redarji nimajo dovolj kadrovskih zmogljivosti, da bi skrbeli za mir tudi v nočnem času. Tako je občina ob finančni pomoči lastnikov hostlov letošnjega avgusta organizirala dodatno varnostno službo in stanje se je po županovi oceni bistveno izboljšalo.

"Mladinski turizem ima svoje mesto na Bledu in mi ga podpiramo," zatrjuje direktor Turizma Bled Jaka Ažman, ki je prepričan, da se Bled ne more usmeriti zgolj na eno strukturo gostov. Meni, da hostli morajo biti, vendar s poudarkom na kakovosti. "Ne podpiram pa hostlov prek vseh meja, brez pravil in upoštevanja zakonov," opozarja. Težava je v tem, da nekateri hostli storitve ponujajo precej pod ceno. Nočitve omogočajo že za osem ali devet evrov na noč. "In to na elitni lokaciji, le pet minut od jezera. Gre za popolno razprodajo," dodaja Urevc.

Župan izvor problema vidi tudi v glavnih turističnih ponudnikih. "Nismo tako daleč, da bi si sami izbirali goste, in mislim, da noben kraj na svetu ni. Kar lahko naredimo, je vodenje pametne politike kakovosti in cene, vendar morajo pri tem turistični ponudniki stopiti skupaj," je sklenil župan.

Na tem področju je res nastala prava anarhija in težko je narediti korak nazaj.

Rado Urevc