Ljubljana je odlična izbira za oddih, posebej za vse ljubitelje nakupovanja, vabi članek. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana je odlična izbira za oddih, posebej za vse ljubitelje nakupovanja, vabi članek. Foto: MMC RTV SLO
Dušanka Herman
Dušanka Herman je diplomirala na Tehniški fakulteti v Mariboru, smer tekstilno-konfekcijska tehnologija, ukvarja pa se s spoznavanjem in iskanjem novih tehnik poslikave in barvanja svile. Foto: www.svila-lina.net
Pletenine Draž
Ročno izdelane pletenine družinskega podjetja Draž so kot nalašč za zbujanje pozornosti, piše revija Hello!, ki je med Britanci zelo priljubljena. Foto: www.draz.si

Ljubljana je vesela, moderna prestolnica z živahnim vzdušjem. Zato je idealna za kratek oddih, sploh če ste ljubitelj nakupovanja - v baročnem središču mesta, ki je rezervirano le za pešce, kar mrgoli privlačnih butikov in avantgardnih oblikovalskih izložb, se začenja članek, objavljen v sredo.

In nadaljuje: Že ime slovenske prestolnice se sliši, kot da kar prekipeva od zabave in pozitivne energije, zato to dinamično mesto brez težav zbudi pozornost in se usede v srca obiskovalcev. Mesto ima le 300.000 prebivalcev, med njimi pa je kar okoli 50.000 študentov, kar bi lahko razložilo živahnost, ki jo je opaziti na vsakem koraku - v prepolnih kavarnah ob Ljubljanici in dizajnerskih butikih, ki se prepletajo z veličastno arhitekturo starega mestnega jedra.

Kulturni talilni lonec
Staro mesto vključuje tri trge - Mestni trg z mestno hišo, Stari trg in Gornji trg. To je baročna Ljubljana, ki je ostala skoraj nedotaknjena tudi po groznem potresu leta 1895, in območje, na katerem palače, vile in vodnjaki, ki spominjajo na italijanski ali dunajski slog, dajejo eleganco mestu, ki je bilo vrsto let bogati kulturni "talilni lonec". Danes se to kulturno sprejemanje vidi tudi v mešanju starih mestnih spomenikov in dinamičnega življenjskega sloga, katerega odraz so trgovine s pravimi umetninami domačih oblikovalcev.

Ko obiskovalec občudujoče opazuje razkošje tradicionalne arhitekture, ne more mimo trgovinic, za katere se zdi, kot da z izložbami nastavljajo vabo. Oblačila, knjige, notranja oprema, delikatesa ... Kar koli si zaželite, boste našli nekje blizu. Poleg tega so vse okoli številni lokali, v katerih lahko posedite in opazujete nove pridobitve mesta.

Gornji trg - središče slovenskega sloga
Na Gornjem trgu je doma najboljši izbor novega slovenskega sloga. Tukaj boste našli kreacije družinskega podjetja Draž, ki je pletenine spremenilo v nekaj povsem nepričakovanega; Miro Design ponuja edinstvene kreacije in dodatke za dom, ki premikajo meje in mešajo barve in ideje; in Lina Salon, v katerem ročno izdelane svilene obleke Dušanke Herman presenečajo ter navdušujejo z živahnimi barvami. A to še ni vse - v bližini so tudi elegantni dodatki Katarina Silk in originalno spodnje perilo 69Slam ...

Izbira stalno narašča in nakupovalni del mesta kar naprej izumlja nekaj novega. Novi prostori se mešajo z že uveljavljenimi imeni, zato je najboljši nasvet ta, da preprosto sledite svojemu nosu in videli boste, kam vas bo pripeljal. A kjer koli boste že končali, boste našli nekaj posebnega in drugačnega, nekaj mnogo zanimivejšega, kot sta množična proizvodnja in globalizacija, ki udari v glavo na vsaki osrednji ulici velikih mest.

Za konec članek še enkrat ponuja seznam trgovin z oblačili, ki jih obiskovalec v Ljubljani ne sme zamuditi, s povezavami na njihove spletne strani ter priporoča prenočišča in gostilne v slovenski prestolnici.