Nekateri prizori vam bodo za nekaj časa vzeli sapo. Foto: RTV SLO
Nekateri prizori vam bodo za nekaj časa vzeli sapo. Foto: RTV SLO
Angkor Wat
Veliki tempelj je najbolje obiskati ob zori. Takrat je tudi najmanj turistov. Foto: RTV SLO
Džungla želi človeštvu spročiti, da z naravo ni šale. Foto: RTV SLO
Angkor Wat krasi več kot 3.000 kamnitih apsar, plešočih boginj. Vse so ročno izklesane in vsaka ima drugačne podrobnosti. Foto: RTV SLO

Angkor je bil antična prestolnica kmerskega imperija, ki je v najboljših časih pokrival skoraj celotno območje Indokine. Na prelomu iz 12. v 13. stoletje je mesto štelo več kot milijon prebivalcev, kar je bila za tisti čas izjemna številka. Na vrhuncu svoje slave je veljal tudi za najštevilčnejše mesto na svetu. Slaba infrastruktura in preveč prebivalstva sta poskrbela za to, da je antično mesto začelo pokati po šivih. Ko so se problemom z oskrbo hrane pridružili še napadi sosednjih narodov, je mesto dokončno začelo svoj neslavni propad.

Kamnita struktura nepredstavljivih dimenzij
Glavni objekt v mestu je Angkor Wat. Ker je kamnita struktura nepredstavljivih dimenzij obrnjena proti zahodu, je bila namenjena za grobnico njenemu ustanovitelju Suryavarmanu II. Angkor Wat je bil zgrajen v drugi polovici 12. stoletja, posvečen pa je hindujskemu božanstvu Višnuju. Kmeri so ga zgradili, ker so verjeli, da je njihov kralj božji potomec. Danes tempelj velja za eno od svetovnih čudes, njegovi trije vrhovi pa imajo za Kmere izjemen simbolni pomen.

Čudoviti pa so tudi ostali mestni templji. Na primer Bayon, v katerem je 24 stolpov s 96 ogromnimi izklesanimi obrazi, ki sporočajo, da bog in kralj vse vidita. V templju se je praktično nemogoče postaviti na mesto, kjer vas ne bi – tako kot veliki brat – opazoval skrivnostni kamniti obraz.

Izjemno priljubljen je tudi tempelj Ta Prohm, prizorišče snemanja filma Tomb Raider. Masivne kamnite stene so že zdavnaj prekrile tropske ovijalke, zvoki iz džungle pa poskrbijo za nadrealistične občutke. Fantastična je tudi terasa slonov, ki je bila včasih osrednje mestno zbirališče, od tam pa je Kmere nagovarjal tudi sam kralj.

Domala vsi templji prikazujejo izjemen boj človeka in džungle. Ljudje so stoletja gradili ogromne kamnite strukture, posvečene svojemu kralju, džungla pa je človeštvu sčasoma dokazala, da je vse, kar je človek nekoč ustvaril, mogoče v nekaj stoletjih popolnoma zabrisati. Francoski raziskovalci, ki so tempelj odkrili, so se le stežka prebijali skozi neprehoden tropski gozd. Naselja, kjer so včasih prebivali ljudje, so tropske ovijalke že davno zadušile in posrkale vase. Ker so ostanki antične prestolnice raztreseni po ogromnem gozdnatem območju, bi za ogled celotnega mesta potrebovali najmanj en teden.

Velika večina turistov, ki so obiskali mogočni tempelj, pravi: "Nekega dne se bom vrnil."

Pazite na besede ...
Kako pomemben je Angkor Wat v kmerski nacionalni zavesti, priča dogodek, ki ga je leta 2003 'zakrivila' neka tajska pop diva. Mlada Tajka je namreč na neki javni prireditvi zatrdila, da bi moral Angkor Wat pripadati Tajski, razdražljivi Kmeri pa so dogodek pospremili s požigom tajske ambasade in prekinitvijo diplomatskih odnosov. Tajska se je Kambodži opravičila, češ da je diva želela povedati, da je dotično ozemlje nekoč v zgodovini pripadalo tudi Tajski, kar je prispevalo k dialogu v spravljivejšem tonu. Kljub opravičilu so odnosi med državama zaradi časovne bližine dogodka še vedno napeti.