Deklica sredi Atlante. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Deklica sredi Atlante. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V nebo kipeči nebotičniki v 'downtownu' Atlante. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Popoldne v mestnem parku. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Atlanta je svetovno znana po vsaj treh stvareh: olimpijskih igrah 1996, CNN-u in coca-coli.
12 let po OI-ju je središče tega ameriškega velemesta še vedno nezgrešljivo tematsko obarvano s skulpturami atletov, z olimpijskimi krogi in navdihujočimi, idealističnimi mislimi, vgraviranimi v bron.
Le streljaj od olimpijske zelenice, posvečene največjemu športnemu dogodku, se na dokaj neugledni visoki stavbi dvigajo tri prepoznavne masivne rdeče črke: CNN.
V studiih CNN-a in domu Coca-Cole
Ameriški in mednarodni medijski velikan ima domačo bazo prav tu, na kar vas opozarjajo jumbo plakati njegovih zvezdnikov Andersona Cooperja, Christianne Amanpour in Wolfa Blitzerja. V CNN-ovi zgradbi imate možnost plačati za posebno turo po studiih, videti snemanje oddaje v živo ali pa zgolj kositi v enem izmed številnih lokalov s hitro prehrano z razgledom na TV-zaslon, večno prižgan na "most trusted news in television".
Coca-cola je še ena atlantska blagovna znamka. Na morda globalno najbolj prepoznavno znamko opozarja moderna steklena stavba z orjaško zaobljeno stekleničko v vitrini.
Okrepčilno pijačo je leta 1886 izumil domačin iz Georgie, Joe Pemberton, prodajati pa so jo začeli v atlantski lekarni še istega leta.
Ekscentrični pridigarji in drugi slikoviti liki juga
A morda zanimivejši del Atlante kot te tri klasične turistične postojanke so ljudje in nezgrešljivi južnjaški duh, ki vlada v mestu. Če ste belec, ste tu v manjšini.
Atlanta je 53-odstotno temnopolta in tradicionalna prestolnica Afroameričanov, vse odkar se je leta 1929 tu rodil Martin Luther King jr.
Sprehod po velemestnih avenijah ponuja slikovito paleto hip-hoperjev, obilnih južnjaških mam in deklic z bogato okrašenimi in spletenimi lasmi.
Ekscentrični poulični preroki te s pojočim naglasom prepričujejo, da je Jezus rešitev in odrešitev, brezdomci te bodo na 1.001 izviren način prosjačili za dva dolarja za vlak in še carinik na letališču ti bo "serviral" pregovorno južnjaško ležernost, ko se ti mudi na letalo: "Don't worry. Če zamudiš letalo, boš šla pa na naslednjega, honey!"
Kaja Sajovic