Obrisi starega Edinburgha. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Obrisi starega Edinburgha. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

To je škotska prestolnica in eno najbolj opevanih mest v Evropi. Pol milijona ljudi naseljuje ta arhitekturni biser, ki po slikovitosti in šarmu precej presega bolj obljudeni Glasgow.
Kako preživeti dan v Edinburghu? Možnosti je malo morje. Za začetek se povzpnite na grič nad mestom, kjer si lahko ogledate čudovit grad, v katerem je nekoč domovala Mary Stuart. Škotskim spominkom se bo težko izogniti - že v grajski trgovinici vas namreč pričaka del škotske kolekcije tisoč in ene vrste viskija.
Ob zvoku dud ...

Tlakovane uličice vas nato mimo prodajaln s kilti, škotskimi nogometnimi majicami in maslenimi piškoti (sloviti shortbread) popeljejo bodisi h gotski katedrali na eni strani mesta bodisi na nakupovalno avenijo na drugi.
Med svojo potjo boste prav gotovo srečali vsaj enega tradicionalnega "piperja", ki bo neutrudno pihal v svojo dudo, ob tem pa v največjem mrazu sredi zime pohlevno stal na mestu v svojem kiltu in dokolenkah. Ja, dude so na Škotskem obvezne.

O nakupih in kulinariki
Priložnosti za nakupe je tu veliko, pa čeprav so večje mednarodne znamke, kot so, denimo, Mango in Zara, tudi tu (vsaj z glavnih avenij) že skorajda izrinile manjše, bolj osebne trgovinice. In kulinarika? Stereotipov o škotski (oz. kar britanski) hrani je ogromno - in po resnici povedano, kar držijo. A Edinburgh vam kot vsaka spodobna metropola ponuja tudi bolj izbrane restavracije, kjer se sveža morska hrana meša z vplivi z vsega sveta.
In zdaj, ko je funt tako nizek, je čas za obisk Škotske še najprimernejši.

Besedilo in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si