Modro-zelena kombinacija z dodatki barvitih čolnov. Prizori, ob katerih se človeku spočijejo oči. Foto: MMC RTV SLO
Modro-zelena kombinacija z dodatki barvitih čolnov. Prizori, ob katerih se človeku spočijejo oči. Foto: MMC RTV SLO
Lubenice
Za Lubenice se zdi, kot bi 'visele v zraku'. Nad njimi in pod njimi le modrina. Foto: MMC RTV SLO
Cres
Kdor je ljubitelj vasic, ki se upirajo zobu časa in trmasto zavračajo norijo današnjega sveta, hkrati pa ponujajo vse, kar človek potrebuje, je v mestu Cres našel svojo 'srečno pristanišče'. Foto: MMC RTV SLO

... ritmu, ki je daleč stran od sodobnega ponorelega sveta. Na njem človek - posebej jeseni, ko odidejo množice turistov in se utrip na otoku umiri v podobi nemških upokojencev, dobi točno tisto, kar od tovrstnega dopustovanja pričakuje. Dobre ceste (no, vzpon na Lubenice je poglavje zase), idealnih 20 in nekaj stopinj v sončnem vremenu, prijetni natakarji s pestro ponudbo, ki postrežejo okusno hrano, čudoviti razgledi, ravno prava turistična razvitost, da ima človek občutek, da mu nič ne manjka in hkrati, da se je zatekel na pravi kraj, čisto morje in - mir.

"Tukaj bo vsak našel svoje srečno pristanišče," je geslo tega kvarnerskega otoka, na katerega je mogoče priti prek dveh trajektnih povezav - iz Brestove v Istri in Valbiske na otoku Krku. Za katero koli možnost se boste odločili, je povezav dovolj, vožnja pa traja manj kot pol ure.

Krk - nekoč največji jadranski otok
Cres sicer s sosednjim Krkom ves čas tekmuje za naziv največjega jadranskega otoka. Dolga leta, do leta 1993, je za "prvaka" veljal Krk, saj so Hrvati ves čas uporabljali še podatke iz leta 1823, nove meritve pa so pokazale, da naj bi imela otoka popolnoma enako površino: 405,78 kvadratnega kilometra, a Cres premore še sladkovodno Vransko jezero. Geologi napovedujejo, da se bo prednost Cresa v prihodnosti še povečala, saj so njegove obale strmejše od tistih na Krku.

Cres - pravi predstavnik Cresa
Gre sicer za izjemno razgiban otok, dolg kar 66 kilometrov, velika večina od nekaj več kot 3.100 prebivalcev pa živi v "glavnem mestu" Cresa - Cresu, prikupnem mestecu, ki je ohranilo tisto najpomembnejše - svojo dušo. Veliko marino so umaknili stran iz zaliva, vanj, v mandrač, pa imajo možnost pripluti le domačini z romantičnimi čolni obledelih barv, na katerih so naložene ribiške mreže. V rimskem obdobju poznan kot Res Publica Crepsa je današnji Cres ostal strnjeno naselje ozkih hiš in še ožjih ulic, na katerih lokalčki vabijo goste na hladno pijačo, sladoled ali morske dobrote.

Na vsakem koraku kaj novega
Še severneje od njega leži eno najstarejši naselij na Cresu, Beli, ki je svoj prostor pod soncem našlo na vrhu hriba, kar zagotavlja veličastne poglede na modrino Jadrana. Na jugu je zanimiva vasica Osor, ki se ji ne more izogniti nihče, ki si je za dopustniški cilj zastavil sosednji Lošinj, saj ta dva otoka v Osorju povezuje premični most. Še južneje, proti Punta Križi, vodi ozka cesta, tam pa z nekaj vztrajnosti in iznajdljivosti lahko najdete nekaj privlačnih plaž.

Glavna "vrhunca" otoka pa sta za mnoge vasici Valun, zelo dobro ohranjeno ribiško naselje, stisnjeno v zalivu, v katerem so čolni za domačine prav tako pomembni kot njihova stanovanja, in predvsem znamenite Lubenice, za katere ste gotovo že slišali ali pa jih vsaj občudovali na fotografijah. Gre za 4.000 let staro naselje na nadmorski višini 378 metrov, cesta do njih pa je pravi primer potrebe po vozniški strpnosti.

Živopisana vasica ima vse, kar imajo "veliki" - trg, cerkvico, zvonik in vaško zbirališče - gostilno pred njim, ki bi lahko povedala mnoge zanimive zgodbe. Lubenice veljajo za biser hrvaške ruralne arhitekture, morda pa še poseben čar dobijo, če jih obiščete ob sončnem zahodu ali pokažete toliko volje, da se osvežite v mamljivi vodi, do katere pa strmo dol vodi le ozka stezica.

Besedilo in fotografije: