Barve večernega neba. Foto: RTV SLO
Barve večernega neba. Foto: RTV SLO
Koh Tao
Mali Koh Tao vas razvaja s številnimi čudovitimi plažami. Foto: RTV SLO
Sončni zahod
Sončni zahodi so naravnost fantastični. Foto: EPA
V tropskem gozdu si lahko ogledate bogato krajevno rastlinstvo in živalstvo. Foto: RTV SLO

Na splošno velja, da je pesek na plažah "bolj bel" na zahodnih obalah Tajske, kjer je Indijski ocean, vendar pa tudi otočki in plaže na vzhodu niso prav nič manj privlačni. Krasijo jih čudovite peščene plaže in tropski gozd s številnimi palmami, ki segajo vse do morja. Življenje na otočkih je sproščeno, domačini so se ukvarjali večinoma z ribištvom. Vse do pred kratkim, ko so na otočke začeli prihajati prvi turisti ...

V Tajskem zalivu, na vzhodni strani malajske ožine, se nahaja skupina majhnih, simpatičnih otočkov. Med največje sodijo Koh Samui, Koh Pha Ngan in Koh Tao.

Turizem glavna gospodarska panoga
Danes otočki večinoma živijo od turizma. Ta dejavnost cveti čez vse leto, čeprav je res, da je največji naval med t. i. hladno sezono, od decembra do februarja, ko so temperature za Evropejce nekoliko bolj zmerne. Naj vas ime hladna sezona ne zavede - temperature se čez dan gibljejo okoli 30 stopinj Celzija, tako da so kopalke več kot dobrodošle.

Na otočkih si lahko privoščite najrazličnejše načine razvajanja in lenarjenja. Uživate lahko v okusni morski prehrani ali sokovih iz pravega tropskega sadja, med katerimi prevladujejo mango, banana, kokos, agrumi, melone, lubenice in papaja.

Veliko počitniških naselij ima bogato ponudbo restavracij in bungalovov, tako da se vam sploh ni treba preveč sekirati, če si niste zagotovili rezervacije.

Koh Tao: Raj za potapljače
Tisti, ki ne želite ves dan poležavati na eni izmed rajskih plaž, pa si lahko omislite različne masaže, izlete ali športne dejavnosti, npr. potapljanje. Za slednje je še posebej priljubljen majhen otok Koh Tao. Otoček, ki meri vsega skupaj 21 kvadratnih kilometrov, si je ime 'Želvji otok' prislužil zaradi nenavadne oblike, po prepričanju Tajcev pa velja za enega najlepših otočkov, zato si ga je resnično vredno ogledati.

Ker je mogoče na otoku precej ugodno opraviti strokovni tečaj potapljanja z mednarodno veljavo, je na njem med hladno sezono precejšnja gneča. Spretni domačini priložnost vsako leto izkoristijo za dvig cen, ki so na vrhuncu sezone tudi trikrat, štirikrat višje od siceršnjih. Če se boste opogumili, razvezali mošnjiček in si omislili potapljanje, vas bodo navdušile najčudovitejše živobarvne ribe, ogromne želve, ali - na nekaterih mestih - celo manjši (nenevarni) beli morski psi.

Otočke lahko prečešete tudi s kolesom ali z motorjem. Avanturisti boste gotovo našli veliko skritih kotičkov, brzic, čudovitih plaž, gost tropski gozd ali nemara kako zanimivo razgledno točko.

Med otoki in celino potekajo 'precej redne' ladijske zveze, saj ladje vožnje odpovejo le ob slabem vremenu.