Pogled na cerkveni zvonik v Laonu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled na cerkveni zvonik v Laonu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Srednjeveške katedrale po vse Evropi so v permanentnem stanju restavracij. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Gotike smo imeli dovolj v šoli, pravijo turisti, ki jih čari osupljivih gotskih katedral - skupaj z nemškimi in britanskimi celo najpomembnejših v Evropi - nekako ne premamijo.
Seveda, saj se Amiens, Reims in Chartres znajdejo na itinerarijih - a bodisi kot kratek "kulturni šnelkurz" ekskurzij po Franciji bodisi kot cilj univerzitetnih sindikalcev z umetnostne zgodovine.
Bitka francoskih regij
Pokrajina je polna sončničnih polj, spomenikov in vojaških pokopališč iz 2. svetovne vojne ter majhnih vasic nizkih hišk, ki so jim kot protiutež megalomanske katedrale iz 13. stoletja. Umetelne rozete, razgibane fasade, vitraži Marca Chagalla ... Sever Francije je srce gotske umetnosti.
Vseeno pa je treba priznati, da ta konec Francije ni popolnoma po krivici prezrt - vsaj če ga primerjamo z drugimi pokrajinami.
Ob boku Pirenejev, surrealistične prvinskosti Centralnega Masiva, malce "zlajnane", a vseeno lepe Provanse, Pariza in osupljivo lepega jugozahoda ta pokrajina, ki še vedno kaže znake vojne izpred več kot pol stoletja, pač težko zmaga bitko.
V spodnji galeriji nekaj utrinkov iz Amiensa, Laona - in pokrajine vmes.