Po podeželskih poteh malih mestec New Englanda ... Foto: Alois Mayer
Po podeželskih poteh malih mestec New Englanda ... Foto: Alois Mayer
Jesen v New England
Slapovi ameriškega ruralnega vzhoda, kombinirani z ognjeno rdečimi drevesnimi krošnjami. Foto: Alois Mayer
Javorjevi listi
Eden najpogostejših krivcev za pisane gozde - javor.
Jesen v New Englandu
New England je poln skednjev, mlekarn in kmetij. Foto: Alois Mayer
Buče v Vermontu
V ZDA lahko jeseni govorimo že kar o kulturi buč.
Javorjev sirup
Nepogrešljivi spremljevalec jeseni v Ameriki - javorjev sirup. Foto: EPA
Aspen, Kolorado
Slovite gore Maroon Bells v Aspnu so naravni park.

V ZDA imajo v teh mesecih, v času indijanskega poletja, pravi turistični 'boom', saj je menjavanje barve listov v Ameriki izredno izrazito in je kot tako postalo obvezna znamenitost.

innu, kjer ti za zajtrk postrežejo z borovničevimi palačinkami z javorjevim sirupom in se čez dan sprehajaš po starih vasicah z belimi lesenimi hiškami, ki jih obkrožajo ognjeno žareče obarvana drevesa, je nepozabna. Američani že avgusta objavijo tabele, kje in kdaj lahko pričakujete kakšne barve, ki se ponekod ohranijo tudi do konca novembra. Torej, če ste profesionalni opazovalec listov ali samo priložnostni opazovalec, morate vedeti, kam za popolno doživetje jeseni.

Pri MSNBC-ju so zato objavili 10 najboljših krajev za to jesen - in čeprav se je na seznamu znašlo nekaj priljubljenih zvezd stalnic (ker je praktično nemogoče delati novico o foliage, ne da bi vanjo vključili območja New England oz. Nove Anglije), so poskrbeli tudi za nekaj skritih biserov, na katere ne bi vsak pomislil.

Aspen, Kolorado
Čeprav breze v Koloradu ne ponujajo tako živahnega jesenskega barvnega spektra kot ameriški severovzhod, so rumene, zlate in drzne oranžne, ki tu pokrivajo gorska področja Rocky Mountains na zeleni podlagi zimzelenih dreves, še vedno zadosten razlog za obisk svetovljanskega smučarskega središča Aspen. Najboljši čas: sredina in konec septembra.

The Catskills, New York
Imenovana "Ameriška prva divjina", ta čudovita hribovita regija v državi New York daje zavetje številnim drevesom, med drugimi javorju, hrastu, bukvi in brezi, ki svoj barvni vrhunec doživijo v zadnjih dveh tednih septembra ali zgodaj oz. sredi oktobra.

Zgodovinska mesteca se ponašajo z očarljivimi Bed & Breakfasti, ki so odlične izhodiščne točke za odkrivanje do družin prijaznih žetvenih festivalov, poljedelskih tržnic, sadovnjakov, v katerih si lahko sadje natrga vsak sam, rokodelskih sejmov in starinarnic, ki zaznamujejo regijo v tem letnem času.

Columbia River Gorge, Oregon
Geološki čudež, soteska reke Columbie, ki si v meandrih utira svojo pot čez Cascade Mountains in ustvarja naravno mejo med Oregonom na jugu in Washingtonom na severu, je bogato obdarjena z bujnimi smrekovimi gozdovi in skrivenčenimi borovci, velikolistnatimi javorji, topoli, oregonskim jesenom in plezalkami, ki svoje barve razkažejo v sredini septembra in trajajo do sredine oktobra.

Območje slovi tudi po svojih osupljivih slapovih, med katerimi izstopa markanten, skoraj 200 metrov visok Multnomah Falls, ki se ga morda spomnite iz TV-serij Twin Peaks in Severna obzorja.

Eastern Townships, Quebec
Ta del kanadskega Quebeca se na vzhodu razteza vse do ameriške zvezne države Maine, kar verjetno pojasnjuje, zakaj regija nekatere spominja na sosednjo New England, a ima več francoskega vpliva, kar se zlasti kaže v kulinariki, (pre)obilici Celine Dion na radijskih postajah in manjšem številu slikovitih vasic kot v ZDA.

Ni presenečenje, da so zvezde foliage predstave tu javorjevi listi, obiskovalci pa lahko v naravni razstavi uživajo na konju ali peš, in sicer od sredine septembra naprej.

Great Smoky Mountains, Tennessee in Severna Carolina
Ugnezden med North Carolino in Tennesseejem, najbolj obiskan narodni park v ZDA, je dom stotim drevesnim vrstam, ki ponudijo osupljiv repertoar jesenskih barv. Te dosežejo vrh v sredini oktobra oz. zgodaj novembra, najbolj nepozabno jesensko drevesno obleko pa priskrbijo sladkorni javorji, škrlatni hrasti, rdeči javorji, ambrovci in hikoriji.

Lake of the Ozarks, Missouri
Missourijev Lake of the Ozarks State Park je kraj, kjer lahko vse lepote jeseni, še posebej pozno oktobra, doživite še polneje, zaradi številnim možnostim jezerskih dejavnosti. Obiskovalci si lahko oči napasejo na čudoviti zbirki drenovih, vrbovih in hikorijevih gozdov, ki jih je mogoče opazovati bodisi peš bodisi s čolna, saj je park prepreden s pohodniškimi potmi in edinstvenimi vodnimi smermi, vse so pregledno označene s podatki o drevesih.

Litchfield Hills, Connecticut
Pogled na Litchfield Hills je vsako jesen, ko pokrajina zažari v barvah javorja, hrasta, breze in bukve, naravnost spektakularen. Vse užitke indijanskega poletja lahko zaobjamete na enem izmed številnih razpoložljivih itinerarijih po podeželskih cestah ruralnega Connecticuta ali pa si pokrajino ogledate s ptičje perspektive - na romantičnem letu z balonom na vroči zrak. Kar koli se vam že zahoče, gričke Litchfielda poskušajte obiskati v sredini oktobra, ko so barve najbolj žive.

Lost Maples Natural Area, Teksas
Čeprav veliko ljudi misli, da so glavni vir zelenja in življenja v Teksasu kaktusi, je "Država Lone Star" pravzaprav dom Lost Maples State Natural Area (Državno naravno območje izgubljenih javorjev), ki je jeseni polna prekrasnega bujnega rastja, v veliki meri zahvaljujoč dokaj redkim uvalde bigtooth javorjem, katerih rdečkasti sijaj je najbolj spektakularen od sredine oktobra do sredine novembra.

Pensilvanija
Mostovi Madison Countyja? Umaknite se, Pensilvanija je nesporna zmagovalka, kar se tiče pokritih mostov - ta zvezna država se namreč lahko pobaha z več mostovi kot kateri koli drug kraj na svetu. Če ste občudovalec, imate srečo - pokriti mostovi so zvezda stalnica na marsikaterem itinerariju, ki se jih splača prevoziti čez Lehigh Valley in podeželje okoli Philadelphie. Prevladujejo bori, trobelika in javorji, barve (zlata in ognjeno rdeča) pa dosežejo svoj vrh zgodaj oktobra.

Washington County, Maine
Za "hard-core" navdušence nad foliagem, ki si želijo ubežati množicam, ki se zgrinjajo vsako jesen na New England, je okrožje Washington v Mainu idealno. Jesenske barve rangirajo od prežgane oranžne in goreče rdeče do zlato rumene pri brezah, javorjih, hrastih, bukvah in jesenih, ki rastejo tam in so najbolj živopisani od začetka do sredine oktobra.

Kaja Sajovic