Polarni medvedi privabijo na Aljasko veliko števio turistov. Foto: EPA
Polarni medvedi privabijo na Aljasko veliko števio turistov. Foto: EPA
Aljaska je bogata z naftnimi viri. Foto: EPA
Poleg letal so prevozno sredstvo tudi potniške ladje. Foto: EPA

Polotok na severozahodu Severne Amerike, ki zavzema 1,5 milijona kvadratnih metrov, vsako leto obišče več turistov, ki se ne boji nizkih temperatur in divjih živali.

Prav medvedi, volkovi, tjulni in drugi prebivalci tega ledenega bisera so magnet za vedno večji obisk. Na svoj račun pa pridejo tudi ljubitelji misterioznega in zgodovinskega. Več kot 20 odstotkov prebivalcev (od skupno 650.000) je potomcev staroselske kulture, ki jo v grobem sestavljajo aleuti, eskimi in indijanci, ki se še vedno preživljajo z lovom in izdelujejo obleke iz kož tjulnov in medvedjega krzna, iz zlata pa izdelujejo nakit in igračke.

Dobrosrčni staroselci
Dobrosrčni staroselci z navdušenjem sprejmejo vsakega prišleka, ki mu z veseljem predstavijo svoje običaje. Prišleke radi gostijo na večerji s specialitetami iz lososa in mu zaplešejo obredni ples, ne manjka pa niti pijača ob ognju. Staroselci verjamejo, da živali prenašajo sporočila in se zaradi slabih vesti, ki naj bi jih prenašale vidre le-teh izogibajo.

Zanimiva zgodovina
O posebnosti Aljaske govori tudi zgodovina. V 19. stoletju jo je ruski car Aleksander II., ki jo je imel v lasti, prodal ZDA za 7,2 milijona dolarjev. Čeprav se je ta nakup sprva zdel nestrateški, češ kaj bi potrebovali ozemlje prekrito z ledom in snegom, se je kmalu izkazalo, da so Američani naredili še kako pametno potezo. Na Aljaski so namreč odkrili velike zaloge zlata in drugih rudnin ter nafte in zemeljskega plina.

Dežela s tremi milijoni jezer
Za večino ljudi nepredstavljivo življenje, je za prebivalce Aljaske povsem običajno. Za njih je dvakratna pot do šole ali po opravkih na dan z letalom povsem vsakdanja. Vendar pa se v "običaj letenja" kmalu zaljubijo tudi tujci. Polotok si lahko ogledajo ali iz ptičje perspektive ali pa se prepustijo vožnji v eni od mnogih ladij, ki plujejo po rekah. Aljaska se ponaša s tremi milijoni jezer, več kot 3.000 rekami in 15 narodnimi parki. Omeniti pa velja še gore in med njimi 6.193 metrov visoki Mt. McKinley.