Nebotičnik letno obišče več kot 1,3 milijona obiskovalcev. Foto: EPA
Nebotičnik letno obišče več kot 1,3 milijona obiskovalcev. Foto: EPA
Stekleno dvigalo je seveda pravi magnet za otroke. Foto: EPA

Pravice do uporabe imena Sears so se namreč iztekle leta 2003, toda po dogovoru so še naprej uporabljali uveljavljeno ime, zdaj pa bo zgradba znova nosila ime londonskega zavarovalniškega posrednika. To pa ni edina novost Sears Towerja v zadnjem času, od pred kratkim lahko namreč stojite na vrhu stolpa in od padca na tla vas loči le steklo oz. steklena ploščad, s katere si lahko po novem ogledujete mesto.

Leta 1973, ko so ga zgradili, je bil 442 metrov visok nebotičnik najvišja stavba na svetu, v naslednjih desetletjih pa ga je prehitelo več stavb. Skupaj z najvišjo anteno je njegova višina zdaj 527 metrov in zaseda 4. mesto na lestvici najvišjih stavb (pri tem so vključeni tudi “podaljški” stavb: antene). Pri tem opozarjam na različne lestvice.

Kot rečeno, so ime stolpa ravno danes preimenovali v Willis Tower, a pričakovati je, da ga bo še vedno večina ljudi poimenovala Sears Tower. Leta 1969 je bilo podjetje Sears, Roebuck & Co največji trgovec na svetu, z okoli 350.000 zaposlenimi. Podjetje je želelo združiti po vsem mestu razkropljene delavce na enem mestu in rodila se je ideja o gradnji nebotičnika. Načrt so zaupali v roke podjetju Skidmore, Owings in Merrill, glavni arhitekt pa je bil Bruce Graham. Nebotičnik, pravi ponos Chicaga, so dokončali maja 1973, stroški njegove gradnje pa so ocenjeni na 150 milijonov dolarjev.

Težavna pot nebotičnika
Poslovno pa nebotičnik ni dosegel zastavljenih ciljev: desetletje je bil napol prazen, saj so v mestu odprli številne poslovne pisarne, ki so bile cenejše. Zaradi teh in drugih poslovnih težav je bilo podjetje primorano vzeti hipoteko in leta 1992 je iz zgradbe izpraznilo svoje prostore. Dve leti pozneje so nebotičnik prodali bostonskemu podjetju, v naslednjih letih pa je sledilo še več prodaj. Februarja letos so najnovejši lastniki napovedali, da razmišljajo, da bi stavbo prebarvali v srebrno, kar bi stalo okoli 50 milijonov dolarjev.

Razgledno točko v nebotičniku so odprli 22. junija 1974, nahaja pa se v 103. nadstropju, na višini 412 metrov. To je danes ena najbolj turistično zanimivih točk v mestu, letno pa ga obišče okoli 1,3 milijona ljudi. Januarja letos so začeli veliko prenovo točke, med drugim so namestili steklene balkone, s čimer želijo privabiti še več radovednežev. Kadar je 103. nadstropje zaprto, pa se lahko obiskovalci zadovoljijo z razgledom iz 99. nadstropja, kjer je druga razgledna točka.