Pred soncem se lahko skrijete v senco številnih palm. Foto: RTV SLO
Pred soncem se lahko skrijete v senco številnih palm. Foto: RTV SLO
Angelina Jolie
V Dominikanski republiki so snemali film The Good Shepherd. Foto: EPA
V zalivih je kristalno čisto morje.
Dominikansko republiko večkrat prizadenejo poplave. Foto: EPA
Palme rastejo tudi čisto ob morju. Foto: RTV SLO

Kaj torej drži o Dominikanski republiki?Lahko rečemo, da oboje. Prebivalci Dominikanske republike so med najgostoljubnejšimi na Karibih. Temperature so ugodne čez celo leto. Krištof Kolumb je dejal, ko se je prvič izkrcal na Karibih leta 1492, da je to najlepši kraj, ki ga je videlo človeško oko.

Večji del 20. stoletja je v Dominikanski republiki vladala diktatura, šele po smrti diktatorja Rafalea Trujilla leta 1961 se je začela razvijati v demokratično smer. Na tem področju je nastala prva naselbina Evropejcev v Ameriki, ki je bila je odskočna deska za koloniziranje zahodnega dela ozemlja. V prestolnici Santa Domingo, ki je prvo evropsko mesto na tem delu sveta, so bili zgrajeni prva katedrala in univerza.

Kdaj odpotovati
Glede na ugodno klimo, je v Dominikanski republiki tako rekoč vedno vrhunec turistične sezone. Domačini pravijo, da je pri njih leto večno. Kljub temu pa se največ turistov odloči za obisk med decembrom in aprilom. Naslednje pomembno obdobje, predvsem za evropske turiste je med poletnimi počitnicami od junija do septembra. Na vrhuncu sezone so višje cene le za ležišča, medtem ko za vse ostalo, od hrane, pijače, izletov pa do šprtnih aktivnosti, odštejemo enako vsoto denarja čez celo leto.

Severna obala
Zahodni del severne obale je suh z malo padavinami in na nizki nadmorski višini. Na tem delu sta tudi dva prečudovita narodna parka. Na meji s Haitijem je mesto Monte Christi. Mesto je bilo zgrajeno leta 1506 in je že od 19. stoletja znano kot trgovsko pristanišče, od koder izvažajo sladkor in mahagonij v Evropo. Danes ima mesto 25 tisoč prebivalcev, ki se večinoma preživljajo z ribolovom. Mesto se lahko pohvali z dvema prekrasnima plažama Cayo Cabrita in El Morro ter nacionalnim parkom Parque Nacional Monte Christi. Na tem delu je tudi znano mesto Luperon z 20 tisoč prebivalci.

Največje mesto na severni obali in hkrati tudi najbolj priljubljena turistična destinacija pa je Puerto Plata, ki ga je Krištof Kolumb odkril v začetku 90. let 15. stoletja. Tekom 16. stoletja je bilo največja trgovska luka. V 17. stoletju so ga trgovci opustili, nato pa je v 18. stoletju doživelo ponovni razcvet. Danes so ob obali številne restavracije in kavarne. Na tem delu sta poznani letovišči še Sosua in Cabarete.

Južna obala
Na skrajno južnem delu otoka Hispaniola leži mesto Punta Cana , ki je primerno za popotnike z debelejšo denarnico. Tu all inclusive hotelov, diskotek in kavarn ne manjka. Strma pot vodi do mesta Bayahibe, od koder se razprostre čudovit razgled na dolino Boca de Chaon. Mesto je še vedno značilno ribiško naselje, čeprav so v bližini nekateri večji turistični centri. La Romana je simbol sladkorne industrije v Dominikanski republiki, kjer je nastalo podjetje predelave sladkorja Gulf & Western.

Le uro vožnje od La Romana pa je prestolnica Santo Domingo. Osrednji, najstarejši del glavnega mesta je Zona Colonial. To mesto je leta 1496 osnoval Kolumbov brat Bartolomé Colón. Leta 1526 je mesto prizadel potres, nato ga je 1586 izropal Sir Francis Drake. Tekom 17. stoletja so ga napadali tako Britanci kot Španci, nato pa je padlo pod oblast Haitija vse dokler ni zavladal diktator Trujillo in ga imenoval po sebi Ciudad Trujillo. Po njegovi smrti so mestu vrnili staro ime Santo Domingo. Sledil je državni udar in posredovanje Američanov. Šele nato je sledilo obdobje industrializacije. Danes živi v mestu 2,5 milijona prebivalcev. Mesto se ponaša s klasiko kot sta balet in opera, muzeji, restavracijami, pestrim nočnim življenjem in z velikimi nakupovalnimi centri.

A. M.