Med najbolj znanimi prebivalci Glaciera so nedvomno bele bradate gorske koze. Foto: MMC RTV SLO/Anja Sajovic
Med najbolj znanimi prebivalci Glaciera so nedvomno bele bradate gorske koze. Foto: MMC RTV SLO/Anja Sajovic
Dobrodošli v Glacieru. Foto: MMC RTV SLO/Anja Sajovic

Glacier je v prvih enajstih mesecih postavil rekord z natančno 2.216.109 obiskovalci, s čimer je podrl prejšnji mejnik - 2.203.847 v celem letu 1983. "Vsi menimo, da je bil uspeh popoln, kar nedvomno dokazujejo tudi številke," je povedala predstavnica parka Amy Vanderbilt.

Glacierjeva koordinatorka Kass Hardy je za AP povedala, da so ob častitljivi obletnici še okrepili odnose s skladom Glacier National Park Fund, Zvezo Glacier, Inštitutom Glacier in partnerji parka. V tem letu so našteli kar 130 z obletnico povezanih dogodkov, poleg tega pa so okrepili tudi osebne stike z ljudmi, ki so v preteklosti sodelovali pri delu s parkom.
Ponovno združeni
Med skupinami, ki so se v preteklem letu tu zbrale, so billi nekdanji uslužbenci parka, nekdanji vozniki rdečih Glacierjevih avtobusov in nekdanji uslužbenci hotelov Many Glacier in Belton Chalet. "Nekateri od teh ljudi niso bili v parku 20 ali 30 let," razlaga Hardyjeva. "Navdihujoče je bilo videti njihove osebne stike in kako se spet povezujejo drug z drugim kot tudi s parkom."
Ob 100. obletnici so se lotili številnih drugih projektov, med drugim so tudi povečali število invalidom dostopnim poti, zbirali so denar za nove razstave v centru za obiskovalce Logan Pass, na območju Many Glacier razvijajo opazovalno območje, obnavljajo pa tudi razgledno točko Heavens Peak.

Med projekti je še šolski program o zgodovini ljudi, ki so živeli v parku, znanstveni projekt, pri katerem štejejo število določenih vrst v parku, izdali so tudi knjigo A View Inside Glacier National Park, 100 years, 100 stories (Pogled v narodni park Glacier, 100 let, 100 zgodb).
Park za bogove
Priljubljeni park na severozahodu Montane na meji s Kanado pokriva 4.000 kvadratnih kilometrov in vključuje dele dveh gorskih verig, odcepov Skalnatega gorovja, prek 130 poimenovanih jezer, več kot tisoč različnih vrst rastlin in na stotine živalskih vrst. Najbolj tipična sta grizli in nezgrešljiva bela gorska koza.

Območje so sprva naseljevali Indijanci, kmalu po ustanovitvi parka 11. maja 1910 pa so ob železnici Great Northern Railway zgradili številne hotele in gorske koče. Ti so danes v registru narodnih zgodovinskih spomenikov. Do leta 1932 so zgradili slovito cesto Going-to-the-Sun, ki je danes znana kot ena najlepših cest na svetu.
V spodnji galeriji še nekaj fotografij tega prelepega parka.