Vancouvrska mestna veduta se uporablja kot dvojnik neštetim destinacijam sveta. Foto: Lonely Planet
Vancouvrska mestna veduta se uporablja kot dvojnik neštetim destinacijam sveta. Foto: Lonely Planet
Se vam zdi znano? Viseči most Capilano v Severnem Vancouvru se je pojavil v številnih filmih in TV-serijah, vključno z MacGyverjem, Vranom ter serijo Zvit in prebrisan. Foto: Lonely Planet
V legendarni epizodi Dosjejev X agent Fox Mulder nevarno visi iz gondole na Grouse Mountain, ko se podi za ugrabiteljem agentke Scully. Foto: Lonely Planet
Vancouvrsko umetniško galerijo lahko vidimo v filmih Obtožena, Jedro, Noč v muzeju, Scooby-Doo 2 in Možje X: Zadnji spopad ter serijah The 4400, Smallville, Stargate SG-, Dosjeji X in Caprica. Foto: Lonely Planet

Verjetno se sploh ne zavedate, kolikokrat ste se igrali turista iz naslanjača, ko ste v svojih priljubljenih TV-serijah opazovali kalejdoskop čarov Britanske Kolumbije, ki so jo zaradi spektakularne okolice, ki pokriva devet klimatskih pasov, in relativne bližine Hollywooda postavili za protagonista naših zaslonov.
Kanadska literarna ikona Douglas Coupland je v svojem romanu City of Glass zapisal: "Nekoč sem bil v Helsinkih v hotelu, v katerem je imela televizija šest kanalov. Pet od teh jih je predvajalo v Vancouvru posnete filme, šesti pa je bil CNN. Telefoniral sem svoji mami in istočasno sva gledala CNN. Počutil sem se skoraj kot doma."
Od Altmana do MacGyverja
V Britanski Kolumbiji, provinci, obdarjeni z ruralnimi in urbanimi kulisami, ki lahko zapolnjujejo vlogo ljubko podeželskega, surovo mestnega ali postmoderno sodobnega, je možnost pripovedovanja filmskih zgodb brezmejna.
Hollywood je to odkril že v poznih 60. letih, ko sta režiserja Robert Altman in Mike Nichols sama izbrala Vancouver za svoje filme. Tesno za petami jima je sledila tudi televizija 80. let s serijami MacGyver, Wiseguy in 21 Jump Street.
V zadnjih treh desetletjih so v Britanski Kolumbiji posneli več kot 3.000 filmskih in televizijskih projektov. Dosjeji X, Bojna ladja Galaktika, Smallville, Nadnaravno, Highlander, Fringe, V, Zvit in prebrisan (Psych), Eureka in celotna franšiza Stargate ... pa filmi od Ramba do Somraka.
Deževni gozd in kitajska četrt
Med priljubljenimi filmskimi lokacijami v mestu in v njegovi okolici so Gastown, Vancouvrska umetniška galerija, Marine Building, Univerza Britanske Kolumbije, Univerza Simona Fraserja, viseči most Capilano, kitajska četrt, jez Cleveland, Pacifiška nacionalna razstava, Stanleyjev park in Grouse Mountain.
Malce stran od mestne vedute obale in deževni gozdovi Tofina na Vancouver Islandu, prerije Kamloopsa in Ashcrofta ter ledeniki severne Britanske Kolumbije očarajo in navdihujejo tako filmske navdušence kot filmske ustvarjalce.
Susan Croome, pooblaščenka za filme, posnete tu, razume, da "isti izjemni atributi, ki v provinco privabljajo filmarje (naša naravna lepota, vznemirljiva mešanica kozmopolitskih urbanih centrov in sproščenih ruralnih kulis, združena z izjemnimi rekreacijskimi možnostmi province), jo delajo tudi za eno bolj priljubljenih destinacij za obiskovalce, ki si želijo izkusiti 'nadnaravno Britansko Kolumbijo'".
Zadnja uspešnica: ogled Nadnaravno
Turistična industrija je že pristavila svoj lonček in najrazličnejše agencije že ponujajo ture po znanih snemalnih lokacijah. Če za vašo priljubljeno serijo ali film ogleda še ne ponujajo, je skrb odveč. Velika verjetnost je, da bodo oboževalci lokacijo za vas izsledili (še zlasti to velja za znanstvenofantastično in žanrsko televizijo).
Kaitlyn Neely, lastnica supernaturallocations.com, je začela zbirati vroče snemalne točke, ko je izvedela, da serijo Nadnaravno snemajo v njeni soseski. "Uspelo mi je prepoznati nekaj od lokacij, ki so jih uporabili za serijo, in ko sem se vozila naokoli, sem lahko pokazala lokacije ter se spomnila prizora in epizode, ki so jo tam posneli."
Ko se je udeležila konvencije Nadnaravno v Vancouvru, jo je popolnoma šokirala želja mednarodnih gledalcev po ogledu snemalnih lokacij, zato je postavila spletno stran, jo opremila s svojim vodnikom, Googlovim pouličnim zemljevidom in napotki tako drugih oboževalcev serije kot tudi domačinov.
Kaitlyn bo svoj prvi uraden ogled vodila avgusta (dan pred še eno konvencijo) in že zdaj je razprodan.