Lov na zaklad je zanimiva oblika preživljanja počitnic. Foto: EPA
Lov na zaklad je zanimiva oblika preživljanja počitnic. Foto: EPA
Iskanje diamantov
Večina najdenih diamantov nima večje vrednosti. Občasno pa najditelji presenetijo s pravim zakladom. Foto: EPA
Najbolj pogosti so beli, rumeni in rjavi diamanti. Foto: EPA
Strawn-Wagnerjev diamant velja za enega najlepših na svetu. Foto: EPA

V Arkansasu namreč lahko obiščete Crater of Diamonds. Gre za približno 15 hektarjev velik narodni park, ki leži v bližini Murfreesbora na jugozahodu te zvezne države. Njegova posebnost je v tem, da se gruče turistov tja ne zgrinjajo v želji po estetskih užitkih zaradi lepe narave, ampak zaradi dragih kamnov, posebej diamantov, ki jih je obiskovalcem tam dovoljeno kopati.

Drage in poldrage kamne je iz globin zemlje na površje naplavil že zdavnaj ugasli vulkan. Gruče begajočih ljudi z lopatami v rokah upajo, da bodo odkrile zaklad, ki jim bo prinesel bogastvo, kakršnega so vajeni gledati le po televiziji.

Edina priložnost za kopanje diamantov
Nekateri ne upajo zaman. Prav v tem parku, ki velja za osmo največje površinsko nahajališče diamantov na svetu in edino, ki je odprto za javnost, so namreč našli največji diamant v Severni Ameriki, 40,23 karata težki Uncle Sam. Kdor diamant najde, ga sme obdržati, pravijo tamkajšnje oblasti.

Od začetkov množičnega iskanja diamantov v Kraterju diamantov leta 1906 so jih našli že več kot 75 tisoč. V povprečju obiskovalci izkopljejo po dva diamanta različnih oblik in barv na dan. V večini primerov gre za majhne kamne, ki večje vrednosti nimajo. Potrpljenje in pustolovska žilica sta se ta teden izplačali neki materi z dvanajstletnim otrokom, ki sta izkopali 2,12-karatni diamant. Gre za svetlorumen dragoceni kamen ovalne oblike, za katerega strokovnjaki pravijo, da je izjemne čistosti.

Še bolj se je pred dvema tednoma veselil policist Marvin Culver iz Oklahome, ki je našel 4,21-karatni diamant močne rumene barve, ki mu bo gotovo olepšal življenje. Neveščim iskalcem diamantov se ni treba bati, saj se o tej veščini lahko podučijo v muzeju diamantov ob vhodu v park, kjer obiskovalcem s pomočjo avdiovizualnih naprav dajejo na voljo vse potrebne informacije. Izposodijo vam tudi lopato in drugo orodje, če ste svoje pozabili doma ali pa ga zaradi strogih protiterorističnih zakonov niste smeli vzeti s seboj na letalo. Če boste izkopali kaj velikega, boste odšli v zgodovino, saj vas bodo uvrstili na seznam slavnih iskalcev diamantov.

Znameniti Tiffanyjev diamant
Največ izkopanih diamantov na svetu je bele barve, sledijo rumeni in rjavi. Eden največjih diamantov na svetu je znameniti Tiffany, ki ima po brušenju 128,51 karata, neobdelan pa je imel kar 287,42 karata. En karat je 0,2 grama.

Diamanti iz Arkansasa so med poznavalci zaradi trdote in kakovosti zelo cenjeni. Poleg Uncla Sama je med znamenitimi diamanti iz Arkansasa tudi Amarillo Starlight s svojimi 16,37 karata, v parku pa so ponosni tudi na majhen, komaj 1,09-karatni Strawn-Wagnerjev diamant, ki so ga strokovnjaki ocenili z oceno 0/0/0, kar je najboljša ocena, ki jo kamen sploh lahko dobi. To pomeni, da je ta diamant idealno brušen, brezhibne barve in čistosti ter brez kakršnih koli napak.

Poleg diamantov so v tem narodnem parku našli tudi mnogo ametistov, jantarjev, jaspisov, ahatov, ametistov in drugih kamnov, ki so užitek in lep spominek za obiskovalca. Park je odprt vse leto, od osmih zjutraj pa do mraka. Iskanje diamantov je poceni. Dnevna vstopnica v park velja šest dolarjev, otroci pa plačajo pol manj. Kar najdete, lahko obdržite.