Manitoba velja za eno samo ravnino. Ob tem bi lahko v šali dejali, da planinskih društev ni ravno na pretek ... Foto: MMC RTV SLO
Manitoba velja za eno samo ravnino. Ob tem bi lahko v šali dejali, da planinskih društev ni ravno na pretek ... Foto: MMC RTV SLO
Kože
Na tem področju je bila nekoč dobro razvita trgovina s kožami oziroma krznom. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski piknik
Slovenski izseljenci in njihovi potomci priredijo nekajkrat na leto t.i. slovenski piknik, kjer ne manjka niti "frajtonarc" in prepevanja slovenskih pesmi. Foto: MMC RTV SLO

V tej osrednji kanadski pokrajini smo se zadržali na začetku poletja kar nekaj časa in ugotovili, da ta bolj ali manj ravna prerijska pokrajina res ne ponuja kakšnih osupljivih naravnih danosti, bodo pa v njenih "nedrjih" brez dvoma prišli na račun tisti, ki jih zanima burna zgodovina, prepletena z domorodskimi plemeni, in naselitvijo belega človeka, poleti prijetno topla velika jezera, primerna za kopanje, številni kulturni dogodki, prezreti pa ne gre niti tega, da v Manitobi živi kar številna slovenska manjšina, ki se obenem še vedno precej zaveda svojih korenin, hkrati pa vas lahko njeni člani dobro poučijo o življenju tako v glavnem mestu Winnipegu kot tudi v celotni pokrajini in nazadnje Kanadi.

Nekaj zgodovinsko-geografskih dejstev
Na vzhodu meji Manitoba na pokrajino Ontario, na zahodu na Saskatchewan, na severu na ozemlje Nunavut ter na jugu na ameriški zvezni državi Severno Dakoto in Minnesoto.

Čeprav leži Manitoba skorajda povsem na sredini Kanade, pa ima na severozahodu tudi obalo z morsko vodo, saj je tam Hudsonov zaliv. Pokrajina ima tudi številna jezera – med največjimi sta Lake Manitoba in Lake Winnipegosis, največje pa je Lake Winnipeg, ki velja za deseto največje sladkovodno jezero na svetu (njegova površina obsega 24,387 km2, globoko pa je 217 metrov).

Manitoba ima 1,2 milijona prebivalcev, od tega jih več kot polovica živi v glavnem mestu Winnipega, ki velja za osmo največje metropolitansko območje v državi. Celotna površina države znaša nekaj manj kot 650.000 kvadratnih kilometrov.

Za samo ime Manitoba obstaja več teorij, najverjetneje pa izhaja iz besede plemena Manitou Cree ali Ojibwe, kar pomeni "duh".

Temperaturna razlika 60 stopinj Celzija
Temperaturna gibanja so zaradi celinskosti precej velika. Poleti se tako temperature pogosto povzpnejo nad 30 stopinj Celzija, za zimski čas pa ni prav nič nenavadnega, če se termometri ustavijo pri – 30 ali še nižje.

V Manitobi je nekoč živeli veliko plemen, kot so Ojibwa, Cree, Dene, Sioux, Mandan in Assiniboine, do poselitve pa je prišlo že ob koncu zadnje ledene dobe, ko so na jugozahodu pričeli umikati ledeniki. Eden prvih Evropejcev, ki je prišel na to območje, je bil Henry Hudson. Priplul je v zaliv, ki ima danes po njem ime. Leta 1670 so Angleži ustanovili Hudson's Bay Company, ki velja za najstarejšo trgovinsko družbo v Severni Ameriki in eno najstarejših na svetu. Ta je pridobila pravice za trgovanje s krznom na področju, ki ga danes sestavljajo Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Ontario, Minnesota in Severna Dakota.

Danes živi v Manitobi izjemno veliko tujih priseljencev. Po zadnjem popisu leta 2006 so največja manjšina Angleži (22,1 %), sledijo jim Nemci (19,1 %), Škoti (18,5 %), Ukrajinci (14,7 %), Irci (13,4 %), Francozi (13,1 %), Severnoameriški Indijanci pa predstavljajo dobro desetino prebivalstva (10,6 %).