Zdi se, da imajo od glasbenikov Monument Valley še posebej radi rockerji. Foto:
Zdi se, da imajo od glasbenikov Monument Valley še posebej radi rockerji. Foto:
Vestern Nosila je rumen trak
John wayne se je v Monument Valleyju počutil kot na domačem dvorišču.
Širna pokrajina Monumenta Valleyja je kot nalašč za epske filme.
Monument Valley
Danes je park priljubljena turistična točka, a ostaja dokaj neokrnjen.
Goli v sedlu
Eden od nepozabnih filmskih prizorov - Fonda in Hopper v Easy Riderju.
Bon Jovi
Bon Jovi, ko je imel še večjo grivo in bil navdahnjen od pokrajine jugozahodnih ZDA.

Slikovito rdeče skalnato območje med Arizono in Utahom naj bi bil drugi najbolj fotografiran kraj na svetu, zato ni čudno, da si ga je za kuliso izbralo nekaj najbolj slovitih filmarjev in Monument Valley ustoličili kot pravo ameriško klasiko.

10 za Johna Forda
Dolina dramatične pokrajine z mesami, kanjoni in 300-metrskimi skalnatimi osamelci, ki kljubujejo zakonom težnosti, je najprej navdihnila legendarnega režiserja westernov Johna Forda, ki je leta 1939 tu posnel Poštno kočijo (Stagecoach). V filmu je zaigral poosebitev mačo kavboja John Wayne, Ford pa je bil nad prizoriščem tako navdušen, da se je v Monument Valley vrnil še devetkrat. Pa čeprav vsi westerni niso bili postavljeni v Arizono ali Utah (Iskalci naj bi se tako dogajali v Teksasu na primer).

Lahko bi rekli, da je Ford populariziral "Dolino spomenikov", saj so v njegovo čast poimenovali celo eno najboj slovitih razglednih točk v parku, ki jo je režiser uporabil tudi v Iskalcih, v prizoru, ko je napadena indijanska vas.

40. leta v znamenju vesternov in Marlboro Mana
Verjetno je moškost, surovost in žilavost, ki jo je izžareval John Wayne v teh Fordovih filmih doprinesla k temu, da se je zdela naravna izbira, da skale Monument Valleyja postanejo v 50. letih ozadje Marlboro Mana v tistih nepozabnih oglasnih kampanjah za cigarete.

Po izredno uspešni Poštni kočiji so se snemanja westernov vrstila eno za drugim in zdi se, da so skoraj vse klasike bile posnete prav tam: Kit Carson (1940), Billy The Kid (1941), Moja draga Klementina (1946, John Ford in Henry Ford v glavni vlogi), Fort Apache (1948, duo Ford&Wayne), Nosila je rumen trak (1949, Ford&Wayne), Iskalci (1956, Ford&Wayne), Kako je bil osvojen divji zahod (1962, Ford in Gregory Peck v glavni vlogi), Bilo je nekoč na zahodu (1969) mojstra tako imenovanih špageti westernov Sergia Leoneja, Mackennovo zlato z Gregoryjem Peckom (1969) ...

Jezdili so goli ...
Ko se je zlata doba tega žanra konec 60. let končala, so na sceno stopila nova imena: Stanley Kubrick je leta 1968 tu posnel 2001: Vesoljsko odisejo, kjer je Monument Valley uporabil za površje neznanega planeta, na katerega potuje skozi zvezdna vrata glavni junak Dave Bowman.

1969 je bilo leto, ko je bila Amerika v cvetju in ko so bila glasba, filmi, literatura in pop kultura nasploh v znamenju hipijev. Tisto leto je ustvarilo še eno zimzeleno klasiko: Goli v sedlu z nepozabnim začetkom: Dennis Hopper, Jack Nicholson in Peter Fonda v sedlu Harley Davidsonov ob zvokih Stephenwolfove Born To Be Wild in osamelci Monument Valleyja v ozadju.

Leta špageti vesternov
70. leta so se v filmografijo vpisala kot leta špageti vesternov in tretjerazrednih produkcij: v dolini so bili posneti Joshua (1976), Wild Rovers z Williamom Holdnom in Ryanom O'Nealom (1971), Il Mio Nome E Nessuno (1973), Sojenje Billyju Jacku (1974), The Villain s Kirkom Douglasom (1979) in eden izmed prvih režijskih poskusov Clinta Eastwooda The Eiger Sanction, v katerem Eastwood igra tudi glavno vlogo.

Kjer je Forrest obupal
Akcijsko-znanstveno-fantastično-komično obdobje je zaznamovalo 80. leta, ki so v Monumet Valley pripeljala snemalno ekipo akcijske TV-serije Airwolf, družinske komedije National Lampoon's Vacation (1983), nekaj epizod serije MacGyver in filma Stevena Spielberga Indiana Jones in zadnji križarski pohod s Harrisonom Fordom in mladim Riverjem Phoenixem v vlogi Indiane (1989).

Leta 1990 se je v dolini potikal tudi Michael J. Fox v vlogi, ki ga je proslavila - Marty McFly v filmski seriji Nazaj v prihodnost. Za Monument Valley zlato obdobje filmov sta zaključila klasika Ridleyja Scotta Thelma in Louise (1991) in Forrest Gump Roberta Zemeckisa, v katerem Forrest po slikoviti cesti 163 tam zaključi svoj tek prek ZDA.

Rockerji v Monument Valleyju
Velja še omeniti, da je pokrajina služila za navdih še celemu kupu avtorjev sodobne pop kulture - tako so se osamelci pojavili v stripih, video igricah in naslovnicah CD-jev in DVD-jev, ko na primer na tisti od Led Zeppelinov ali The Cranberries. In kdo bi pozabil Jona Bon Jovija, ko z dolgimi natupiranimi lasmi udarja na strune na vrhu rdeče skale v videu za uspešnico Blaze of Glory.

Kaja Sajovic