Državni park Brenton Point - kjer se zaliv Narragansett sreča z Atlantikom. Foto: RTV SLO/A. K.
Državni park Brenton Point - kjer se zaliv Narragansett sreča z Atlantikom. Foto: RTV SLO/A. K.
Norman Bird Sanctuary
Azil za divje ptice se razteza na več kot 300 akrih in ponuja več kot 10 km pohodniških poti. Da čudovitega razgleda na ocean in okolico niti ne omenjamo ... Foto: RTV SLO/A. K.
Na newportskih plažah se je v otroštvu igrala tudi zvezdnica Lepote po ameriško Mena Suvari. Leta 1979 se je rodila prav v Newportu. Foto: RTV SLO/A. K.
Veliko obiskovalcev kot spominek iz Newporta domov prinese prav svetilnik, seveda v pomanjšani različici. Foto: RTV SLO/A. K.
Šumenje oceana in veter v laseh ... Foto: RTV SLO/A. K.
Newportsko pristanišče
V mestu na vzhodni obali ZDA živi skoraj 30.000 ljudi. Foto: EPA

Po dolgi vožnji od New Yorka do Chicaga in nazaj in nekaj (pre)vročih dneh v Velikem jabolku se nama je zamisel o tednu v obmorski počitniški hišici ameriških prijateljev zdela odlična, zato smo se zgodaj zjutraj iz Wingdala v zvezni državi New York odpravili na nekaj več kot 300 km dolgo - za ameriške pojme kratko - vožnjo čez Connecticut in čez kakšne štiri ure smo se čez Newportski most pripeljali v idilično ameriško obalno mestece Newport, ki je slabih 50 km južno od mesta Providence (da, iz tiste tv-nadaljevanke, in ne, ne gre za pomoto: nadaljevanka O. C. se odvija v Newportu, ampak tisti je na čisto drugem obalnem koncu ZDA - v Kaliforniji), prestolnice zvezne države Rhode Island.

Kje so vsi postavni marinci?
Kot pristaniško mesto je imel Newport pomembno vlogo v času trgovine s sužnji, danes pa je priljubljen počitniški cilj mnogih Američanov in obiskovalcev iz vsega sveta. Poleg turizma slovi tudi kot središče za izobraževanje in urjenje ameriških marincev.

Marincev sicer nismo srečali, smo se pa takoj odpravili na plažo - precej brez navdiha je glavna mestna plaža, poimenovana kar First Beach - Prva plaža. Sledi ji Second Beach (Druga), naprej niti nismo šteli ...

Kot hrvaške obale (raz)vajenima Slovenkama se nama s prijateljico plaža pravzaprav ni zdela nič posebnega. Veliko lepše je videti od daleč, od blizu je morje polno sluzavih alg, valovi pa so bili tako visoki, da o kakšnih plavalnih podvigih ne gre razmišljati. Smo se pač sončili in opazovali tamkajšnje "Baywatch prizorišče". Na belih lesenih hišicah so sedeli zagoreli mladci, ki vsaj tisti dan očitno niso imeli nobenega nujnega primera, zato so si lahko vzeli čas za ogovarjanje mimoidočih mladenk na počitnicah.

"Pijančevanje" na plaži
Kmalu smo se prestavili v bar na blaži, kjer so nam namešali ledene koktajle v vzorcu ameriške zastave. Med poskusom fotografiranja pred neko ladjico s kozarci v rokah nekaj metrov stran od ograje lokala pa nas je mož postave prijazno opozoril, da nam grozi aretacija zaradi pijančevanja v javnosti ...

Prenočevali smo v lični leseni hiši blizu obale, ki je bila ob času obiska še skoraj neopremljena. Je pa seveda na njej že ponosno plapolala ameriška zastava. Nedaleč, na obrežju, se nahajajo razkošna domovanja slavnih (in predvsem bogatih) osebnosti iz preteklosti in sedanjosti, nekatera so odprta tudi za obiskovalce. V dvorcu, vrtovih in arboretumu Blithewold se, zanimivo, nahaja največja sekvoja na vzhodni obali.

Kjer je vsak dan lahko božič ...
Po mestu se je prijetno sprehajati (čeprav se včasih zdi malce preveč razpotegnjeno), pa tudi najbolj pametno, saj parkirnih mest primanjkuje, najverjetneje pa ni treba omenjati, da so "po ameriško" zasoljeno draga.

Ko smo že pri zasoljenih cenah ... Tamkajšnje restavracije ponujajo "najboljšo in najbolj svežo hrano v Rhode Islandu", kot radi zapišejo na table pred vhodom, še posebej priporočajo "clam chowder", nekakšno gosto juho iz školjk, specialiteto Nove Anglije. Seveda jo ponujajo tudi v "low-fat" različici.

V pristanišču je zgoščena turistična ponudba z lokalčki in s prisrčnimi trgovinicami, kjer prodajajo vse: od spominkov - predvsem keramične svetilnike - do vojaških uniform. Za tuje obiskovalce so še posebej zanimive "Christmas Shops", da, prav ste prebrali, božične trgovine, kjer vse leto (tudi sredi avgusta, smo se prepričali na lastno pest) prodajajo okraske, smrečice, volnene nogavice ... skratka vse, kar predstavlja tako opevani ameriški božič.

Tudi v Evropi nosijo kavbojke!
Nočnega življenja v Newportu (skoraj) ni. Razen če v to kategorijo štejemo tudi znamenite ameriške bare, v katerih se nahajajo miza za biljard, džuboks in nekaj dvoboja (v biljardu) željnih lokalcev. Potem nočno življenje je in tudi mi smo se mu prepustili. Kmalu nas je Shawn, ki se je že v predstavitvenem nagovoru pohvalil, da ima zunaj parkiranega dvoseda, pozval na dvoboj. In naslednji večer smo bili že povabljeni na zabavo pri njem doma. Okrog tradicionalnega soda piva je sedelo nekaj najstnikov, ki so nas zvedavo gledali in spraševali vprašanja v slogu: "Ali v Evropi nosite kavbojke?"

Do kakih usodnih srečanj torej ni prišlo in romantična kulisa Newporta je ostala neizkoriščena. Prav v romantičnem Newportu sta se namreč v cerkvi sv. Marije 12. septembra 1953 poročila John Fitzgerald Kennedy in Jacqueline Bouvier, bolj znana kot ameriški predsednik JFK in Jackie Onassis.

In Newport res je zakladnica romantičnih prizorišč: najbolj navdušujejo očarljivi svetilniki, pa tudi skalnati rtiči in parki, kjer po zraku plapolajo papirnati zmaji. Tam, čeprav se morda sliši kot puhla fraza, lahko ob šumenju oceana pozabiš na vse slabosti ameriškega načina življenja in Američanom vedno znova začneš zavidati čudovito naravo, ki jim je v njihovi velikanski državi vsekakor ne manjka. In ves ta ocean ...

A. K.