Cedarjev most je danes na drugi lokaciji, kot so ga zgradili leta 1883. Foto:
Cedarjev most je danes na drugi lokaciji, kot so ga zgradili leta 1883. Foto:
Najini mostovi: Meryl Streep, Clint Eastwood
V filmu Najini mostovi je Clinta Eastwooda najbolj zanimal Madisonov most v ozadju.

Konec 19. stoletja so v Madison Countyju zgradili 19 pokritih mostov, a do danes se jih je ohranilo le šest, imena pa so največkrat dobili po priimku soseda, ki je stanoval najbliže. Njihova posebnost je, da so leseni, ki so pokriti zato, ker se je cesta, ki poteka skozi njih, večkrat poškodovala, lažje pa je zamenjati lesene mostove, kot če bi bili zgrajeni iz kakšnih bolj masivnih materialov.

V filmu Robert vpraša Francesco za pot do Rosemanovega mostu, ki je tudi najbolj znan in znamenit izmed vseh šestih. Zgradil ga je Benton Jones leta 1883, leta 1992 so ga prenovili, vsi mostovi pa so danes zaščiteni kot del nacionalne in kulturne dediščine. Danes so mostovi po zaslugi knjige in filma postali priljubljeno mesto za turiste.

Cedarjev most je bil nazadnje odprt za vozila, leta 1921 pa so ga preselili na drugo lokacijo nedaleč od prvotne. Na žalost ga je doletela enaka usoda kot mnoge izmed prvotnih devetnajst, saj ga je leta 2002 uničil neki požigalec. Mesto se je odločilo, da je bil most prevelika znamenitost, da ne bi več obstajal, zato so naredili njegovo repliko, uporabljali pa so tehnike in materiale, ki so bili dostopni med njegovim nastankom.

Drugi mostovi so še Holliwellow most, Cutler-Donahoejev most, Hogbackov most in najstarejši, zgrajen leta 1870, Imesov pokrit most.

In film …
V drami, za katero je bila Meryl Streep nominirana za oskarja za najboljšo žensko vlogo, je Clint igral fotografa National Geographica, ki pride v malo mesto v Iowi fotografirat znamenite mostove. Mostovi se pomaknejo v ozadje zgodbe, v ospredje stopi ljubezenska zgodba med Francesco, zgledno ženo, in samotarskim fotografom, ki skupaj preživita le štiri dni svojega življenja. Njun pepel na koncu filma raztresejo v okolici mostov.