Newyorškemu nabrežju grozi propad. Foto: AP
Newyorškemu nabrežju grozi propad. Foto: AP
Motel ob Route 66
Route 66 je bila nekoč polna ljubkih ameriških motelov - danes je mnogo od njih že zdavnaj propadlo. Foto: EPA
Petroglifi v Pinon Canyonu
Petroglifi so eni redkih primerkov prave ameriške zgodovine.


Neka ameriška družba za ohranitev hoče glede tega ukrepati in je s tem namenom območje razglasila za enega od najbolj ogroženih krajev v ZDA.



Ogroženi moteli ob Route 66
Skupina opozarja, da bi razvoj lahko med drugim uničil floridski hipodrom Hialeah Park iz leta 1925, družinske motele ob legendarni cesti proti zahodu Route 66, ki sega od Illinoisa do Kalifornije, in historična indijanska ozemlja plemena Kashia Pomo v kalifornijskem okrožju Sonoma. V New Yorku obsedena stanovanjska gradnja grozi, da bo požrla večino brooklynskega delavskega nabrežja.

"Spremembe so neizogibne v tem zgodovinsko bogatem območju, a morajo biti nadzorovane," meni predsednik organizacije Richard Moe, ki je pozval mestne planerje in gradbenike, da predelajo skladišča v rezidenčna območja, kot so to storili v trendovski manhattanski četrti Soho. Municipal Art Society je še posebej razburjena zaradi uničenja ladjedelnice iz časa državljanske vojne, ki so jo še vedno uporabljali, dokler je niso podrli, da bi ustvarili prostor za parkirišče Ikeinega trgovskega centra.

Na seznamu sklada so tudi velikanska travnata in poljska območja sedmih vzhodnih zveznih držav (Virginia, Zahodna Virginia, Maryland, Pennsylvania, New York, New Jersey in Delaware), po katerih želi zvezna vlada razširiti konstrukcijo električnih vodov. Nasprotniki se bojijo, da bi gradnja le-teh lahko med drugim oropala historično bojišče pri Gettysburgu.

Od historičnih hiš do zgodovinskih poti
Ostala območja na seznamu najbolj ogroženih so še El Camino Real de Tierra Adentro National Historic Trail v Novi Mehiki, historična Richardson House v Brooklinu v Massachusettsu, historične zgradbe v Mark Twain National Forestu v Missouriju, Minidoka Internment National Monument v okrožju Jerome v Idahu, delavnica in dom kovaškega mojstra Philipa Simmona v Charlestonu v Južni Carolini in koloradski Pinon Canyon.

National Trust for Historic Preservation je zasebna, neprofitna družba, ki je bila ustanovljena leta 1949 in že od leta 1988 sestavlja seznam najbolj ogroženih krajev.

K. S.