New York je mesto nebotičnikov. Razgled z vrha enega izmed njih je naravnost fantastičen. Foto: EPA
New York je mesto nebotičnikov. Razgled z vrha enega izmed njih je naravnost fantastičen. Foto: EPA
New York
Empire State Building je najvišja in najbolj slavna stavba v New Yorku, ki jo preprosto morate obiskati. Foto: EPA
New York
Kip svobode je simbol znak New Yorka. Američanom so ga podarili Francozi. Foto: EPA
New York
Muzej Solomona R. Guggenheima je zaradi svoje spiralne oblike zanimivost sama po sebi. Foto: EPA
Broadway vabi vse ljubitelje gledališča in dobre glasbe. Foto: EPA
New York
Times Square je najbolje obiskati ob pričakovanju novega leta, ko je spektakel zagotovljen. Foto: EPA

Ko enkrat vstopite v ta nenadkrivljivi urbani raj in z široko odprtimi očmi začnete spremljati dogajanje okoli sebe, bodite prepričani, da ne boste razočarani.

New York bo izpolnil vsa vaša pričakovanja, videli in doživeli boste lahko vse tisto, o čemer ste prej le poslušali in brali, to in še več! Veliko jabolko, kakor tudi pravijo New Yorku je mesto presežkov, mesto, ki opredeljuje modernega človeka.

Ne bo vam dolgčas
Lahko se prepustite čarobnemu pogledu z Empire State Buildinga, umetniškemu bogastvu Guggenheimovega ali Metropolitanskega muzeja, zapravljanju velikega šopa "zelencev" na slavni Peti aveniji, noro nočno življenje v "trendi" klubih v samem srcu mesta, na Manhattnu. Utrip mesta, ki živi v najhitrejšem ritmu, morate preprosto doživeti.

Empire State Building
Empire State Building je najvišja, najbolj slavna in najbolj znana zgradba v New Yorku. Po terorističnem napadu na WTC, ko sta se zrušila stolpa dvojčka, je ponovno najvišja stavba v mestu. Stavbo je projektiral arhitekturni biro Shreve, Lamb & Harmon za čas ekonomskega razcveta dvajsetih let prejšnjega stoletja, dokončana pa je bila v času velike finančne krize. Uradno odprtje je sledilo leta 1931, od tedaj pa jo je obiskalo več kot 120 milijonov ljudi, med njimi je bila tudi britanska kraljica Elizabetha II., ki si je mesto ogledala z razgledne točke v 102. nadstropju. Razgledna točka je bila za obiskovalce zaprta leta 1999, kar pa ne pomeni, da se tudi danes ne morete naužiti ob pogledih z Empire State Buildinga, a z 86. nadstropja. Do tja vas bo prepeljalo eno od 73 hitrih dvigal, ki vas s prtljičja do 86. nadstropja dvigne v vsega 45 sekundah.

Alternativa za Empire State Building
Čeprav ne tako visok pa je tudi osrednji stolp Rockefeller Centra odlična alternativa Empire State Buildingu. Center je pravi mestni čudež, ki ga krasijo številni cvetoči vrtovi, restavracije, podzemno trgovsko središče, drsališče za zimsko veselje ...

Kip svobode
Verjetno najslavnejši spomenik in simbol mesta je Kip svobode - simbol za milijone prebilvalcev mesta. Pod delo se podpisuje francoski kipar Frédérick-Auguste Bartholdi, v Ameriko pa je prispel kot darilo Francozov ob proslavi stoletnice Združenih držav Amerike leta 1876. Na slovesni prireditvi ga je leta 1886 odkril predsednik Grover Cleveland. Sto let pozneje so ob spomeniku priredili največji ognjemet v zgodovini New Yorka, ki se ga prebivalci še danes z veseljem spominjajo.

Raj za ljubitelje zgodovine
V New Yorku vas čaka še kopica izletniških točk, od spomenikov in kipov v parku Battery do spomenika Castle Clinton, kjer je predstavljena zgodovina mesta. Tu lahko še enkrat uživate v prekrasnem pogledu na Manhattan.

Za obhod vseh pomembnih oziroma najbolj znanih muzejov New Yorka bi potrebovali tedne, kar pa seveda ni razlog, da se ne lotite odkrivanja vsaj delčka te bogate kulturne zakladnice. Eden najbolj znanih je muzej Solomona R. Guggenheima. Muzej je zaradi zanimive arhitekturne rešitve v obliki spirale zanimiv že sam po sebi. Če k temu dodate še njegovo vsebino oziroma umetnine slavnih slikarjev, kot so dela Kandinskega, Kleeja, Chagalla, Mirója, Mondriana, Picassa, je kot na dlani ,zakaj je muzej vreden obiska.

Vsekakor bi morali obiskati enega največjih svetovnih muzejev, slavni Metropolitan, za domačine skrajšano Met. To je pravzaprav velika zbirka več muzejev, v kateri je shranjenih 5.000 let kulture z vseh koncev sveta. Obiščite še Ameriški naravoslovni muzej in Muzej moderne umetnosti - MoMA.

Broadway in zapravljanje "zelencev"
Če niste razpoloženi za nočno življenje v diskotekah in klubih, si privoščite malo kulture in zabave v enem najbolj znanih svetovnih gledališč na Broadwayu. Iz bogate gledališčke ponudbe priporočamo obisk najbolj slavnih predstav - Chicago, Levji kralj, Lepotica in zver, Mama Mia!...

Pozimi se lahko zadrsate na drsališču na Times Squaru, kjer je vsako leto najbolj nora zabava ob pričakovanju novega leta.

Peta avenija (Fifth Avenue), ulica, v kateri so nekatere najbolj znane mestne zgradbe in razkošne trgovine, v katerih lahko nakupujete le z debelo denarnico, je vsekakor vredna ogleda. Trumpov stolp, katedrala sv. Patrika, newyorška mestna knjižnica, zgradba General Motorsa so le nekatere izmed stavb, ki si jih preprosto morate ogledati.

Pridih Kitajske in Italije
Če obiščete New York, morate sesti v znameniti rumen taksi in se odpeljati v eno najbolj očarljivih četrti v Downtownu. Prepustite se zapravljanju v nakupovalni četrti Soho, kjer je mogoče kupiti vse najbolj prepoznavne svetovne modne znamke.

Posebno doživetje vas čaka v Kitajski četrti in v Mali Italiji. S svojimi cerkvami, hrami in avtentičnimi kuhinjami spadata četrti med najbolj pisane dele mesta, kjer boste doživeli malo drugačno sliko New Yorka.