Turisti na krožni vožnji po mehiški prestolnici. Foto: Reuters
Turisti na krožni vožnji po mehiški prestolnici. Foto: Reuters

Ciudad de Mexico se lahko pohvali z velikansko mrežo muzejev, modernimi bari in nočnimi klubi ter gurmanskimi restavracijami. Le za nekaj pesov - drži, mesto ni brez uličnega kriminala, zato jih je bolje spraviti na skrito mesto pod oblačili - tako lahko uživate v po vsem svetu znanih umetnostnih dosežkih, shranjenih v stoletja starih stavbah, se sprehajate med azteškimi ruševinami ali srkate tekilo v enem izmed barov, kjer didžeji vrtijo zadnje svetovne uspešnice.

Mesto s svojimi dvajsetimi milijoni prebivalcev lahko deluje kaotično, vendar je prostora v njem še dovolj. Ob koncih tedna se tako lahko udeležite brezplačnih tečajev salse na enem izmed številnih mestnih trgov ali tečajev tanga v do tujcev prijazni soseski La Condesa.

Vsako nedeljo se do glavnega trga lahko pripeljete s kolesom, saj eno glavnih prometnih žil zaprejo za motorna vozila. Če nimate kolesa, naj vas to ne skrbi; izposodite si ga lahko zastonj, če le pustite osebni dokument.

Če vam ni do tovrstnih podvigov, saj zrak v mestu ni najboljši, se lahko podate tudi na poceni krožno vožnjo s turističnim avtobusom. Podzemna železnica pa je verjetno ena najcenejših na svetu.

In če se naveličate pregostega prometa, oddih lahko najdete v velikanskem parku Chapultepec, ki je obenem svojevrsten živalski vrt - v katerem lahko uživate povsem zastonj.

E. S.