Zvezna država New York je poimenovana tudi Empire State, kar bi najlažje prevedli država oblasti. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Zvezna država New York je poimenovana tudi Empire State, kar bi najlažje prevedli država oblasti. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.

Veliko jabolko nekoga, ki tega ni vajen, navduši že z vrvežem in nebotičniki, ki segajo nekaj sto metrov v zrak, podzemna železnica pa razen za daljše razdalje postane kar odveč, saj mesto omogoča zanimive poglede prav na vsakem koraku.

Prav tako ima v New Yorku tudi vsaka četrt poseben čar, od brezhibno urejene in čiste finančne do nekoliko kaotične kitajske četrti, v vsaki pa dihaš mesto s polnimi pljuči.

Zato smo zbrali nekaj fotografij, ali se strinjate z zgoraj napisanim, pa presodite sami.

S. Z.































Eden najbolj prestižnih nebotičnikov, 58-nadstropni Trump Tower, stoji na peti aveniji. Nebotičnik je tudi dom Melanie in Donalda Trumpa, v njem pa so snemali resničnostni šov Vajenec. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Pogled v višino v finančni četrti. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Rockefellerjev center, zgrajen v 30. letih prejšnjega stoletja, je največji kompleks na svetu, ki je le v zasebni lasti. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Pogled z Empire State Buildinga - Lučke, do koder seže oko. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Simbol svobode je v resnici precej manjši, kot bi si marsikdo mislil. Kip je visok le 46 metrov, skupaj s spodnjim delom pa 93. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Pogled na Manhattan danes. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Na mestu, kjer sta stala trgovinska dvojčka, zdaj gradijo novo stavbo. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Tak pa bo pogled na Manhattan čez tri leta. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Tipična stanovanjska ulica. Foto: MMC RTV SLO/S.Z
Le nekaj ulic severno od prestižnega Upper East Sidea, po katerem tečeta tudi sloviti Peta in Park avenija, je Harlem, eden izmed delov New Yorka z največjo stopnjo kriminala in revščine. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Ena najbolj znanih ulic v Little Italy ima že kitajske napise, saj se kitajska četrt vztrajno širi in izpodriva italijansko. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Smetnjakov ni, zato so ulice zvečer polne smeti – te smetarji kar tako poberejo. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Napis: Zakaj bi lagal, potrebujem pivo. Iskreno in dovolj zgovorno. Sicer Newyorčani slovijo kot najbolj neposredni in arogantni v celotnih ZDA. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.