Prepoznavni Chateau, ki se dviga na gričku nad mestom. Foto: EPA
Prepoznavni Chateau, ki se dviga na gričku nad mestom. Foto: EPA
Božični prazniki so v starem mestu čudoviti. Foto: Uradna turistična stran
Jutranji razgled na reko Sv. Lovrenca. Foto: Uradna turistična stran
Mesto ponuja nekaj za vsakogar. Foto: Uradna turistična stran
Hiške dajejo vtis kakega srednjeveškega francoskega mesta. Foto: EPA
Tisti z globjimi žepi si lahko privoščijo pravljični hotel Chateau Frontenac. Foto: Uradna turistična stran

Živahno mestno okolje, butiki in restavracije, električni avtobusi in ekozeleni hoteli bi lahko porodili še en vzdevek: "Evropa brez izpustnih odtisov". Leta 1608 ustanovljen Quebec je eno najstarejših mest v Severni Ameriki.
Leži na bregovih reke Svetega Lovrenca, zgodovinsko četrt starega Quebeca s svojimi granitnimi uličicami, slikovitimi cerkvami in prestižnimi butiki pa je Unesco leta 1985 uvrstil na svoj seznam svetovne dediščine.
Mesto ima izrazit evropski (francoski) pridih, a niti na enem koraku vam Kanadčani ne pustijo, da bi pozabili, da to vseeno ni stara celina - rdeče-bele zastave z javorjevim listom vihrajo visoko, izložbe pa vabijo s stekleničkami javorjevega sirupa, plišastimi medvedki v opravi kanadskih gorskih policistov in kanadskimi viskiji.
Quebec se je v zadnjih letih lotil številnih zelenih pobud, vključno z mestnim programom kompostiranja, da bi tako zmanjšal odpadke. Dva večja tukajšnja festivala - Festival d'été de Québec (Poletni festival) in Carnaval de Québec (Zimski karneval) sta svojo predanost okolju izkazala z recikliranjem in s kompostiranjem na kraju samem, poleg tega pa uporabljajo tudi gradbeni material prejšnjih instalacij, za prizorišča pa si izbirajo lokacije, ki so dostopne s kolesom ali javnimi prevoznimi sredstvi. Vse to je francosko govoreče mesto uveljavilo kot zgodovinsko in ekološko prijazno destinacijo.
Quebec je do pešcev izjemno prijazen in večino glavnih turističnih točk se da raziskati peš. Za daljše razdalje skočite na električne minibuse ali pa najemite kolo. Skozi mesto se vije 400 kilometrov kolesarskih stez.
Spite zeleno
Chateau Frontenac se dviga na pečini Cap-aux-Diamants z razgledom na reko Sv. Lovrenca. S svojim grajskim videzom si je ta 618-sobni hotel prislužil vpis v Guinnessovo knjigo rekordov kot "najbolj fotografirani hotel na svetu".

Poleg tega je Frontenac požel hvale tudi zaradi svoje predanosti okolju. Hotelska zveza Kanade mu je za njegove zelene pobude podelila štiri zelene ključe. Hotel reciklira maščobo, uporabljeno v kuhi, rabljene gospodinjske artikle pa podarja v dobrodelne namene. Tudi če niste gost, je hotel vreden obiska. Prijavite se na historično vodeno turo in pokukajte v zgodovino in veličino te zgodovinske posesti.

Hotel Pur so prenovili v moderen butični hotel, ki se ponaša z ekološkimi čistili, obsežna programa recikliranja in kompostiranja, s pohištvom iz recikliranih materialov in z obroki, pripravljenimi iz sestavin domačih pridelovalcev. Za najboljši razgled najemite sobo z razgledom na neogotsko cerkev svetega Roka. Potem pa je tu še L'Hôtel du Vieux Quebec, ki si je za svojo predanost okolju prislužil posebno nagrado. Hotel s 45 sobami je bil zgrajen leta 1774 in je bil samostan, krčma in stanovanjski blok, preden je postal edini "ogljikovodioksidno nevtralni" hotel v Quebecu.

Quebec se ponaša s številnimi parki in z zelenimi površinami. Največji je Plains of Abraham, park z arboretumom, vrtom, s pohodniškimi potmi, kolesarskimi stezami in razstavami o zgodovini parka. Stalna razstava Earth Unveiled (Zemlja razkrita) je interaktiven pogled na naš planet.

Kupujte zeleno
Quebec je ponosen na svojo dediščino, in to ni nikjer bolj očitno kot v butikih vzdolž četrti Le Petit Champlain, za promet zaprte ulice v starem Quebec, ki naj bi bila najstarejša komercialna četrt v severni Ameriki. Okrožje je vodeno zadružno - večina stavb je v lasti trgovcev in umetnikov. Trgovinice vzdolž ozkih granitno tlakovanih ulic so najboljši naslov za lokalne proizvode, od oljnih slik in rezbarij, do nakita in lončevine.
Še trgovina z alkoholom sledi smernicam in je založena z več kot 250 tamkajšnjimi znamkami, od mošta in likerja iz javorjevega sirupa do caribouja, močne mešanice vinjaka, vodke in šerija.
Jejte in pijte zeleno
Quebec slovi po poutinu, kombinaciji ocvrtega krompirčka, mesne omake in sira. Poutin je v mestu vseprisoten. Za višjo kulinariko se napotite v Panache, kjer se jedilnik spreminja z letnimi časi. Mojster kuhinje François Blais ustvarja francosko-kanadsko kuhinjo s krajevnimi sestavinami, kot so bizon, zajec, prepelica in školjke, ki so Panacheju prislužili naziv najboljše nove restavracije. Restavracija stoji v nekdanjem skladišču iz 19. stoletja, ki ga krasijo goli tramovi in kamnite stene.
Čez reko Sv. Lovrenca in manj kot 20 minut od Quebeca, Ile d'Orléans je agroturistični raj. "Vrt Quebeca" pravijo temu le 30 kilometrov dolgemu otoku, ki se ponaša z bogato ponudbo gastronomskih izdelkov. Ustavite se v Cidrerie Verger Bilodeau na ledenem moštu, priljubljeni pijači te regije, narejeni iz sokov zmrznjenih jabolk. Oglejte si postopek pridelovanja javorjevega sirupa v Cabane a sucre l'En-Tailleur in pokušajte gurmanske sire v Les Fromages de l'isle d'Orléans, ki jih delajo s postopki, ki segajo vse v 17. stoletje.