Rajska obala Dominikanske republike. Foto: www.dominicanrepublic.com
Rajska obala Dominikanske republike. Foto: www.dominicanrepublic.com
Značilna pričeska tamkajšnjih prebivalcev. Kitke pa z veseljem spletejo tudi turistom. Foto: www.dominicanrepublic.com
Mož na oslu
Domačini pogosto uporabljajo osle kot prevozno sredstvo. Foto: www.dominicanrepublic.com
Kolumbova palača
V glavnem mestu Santo Domingo je kar nekaj turističnih znamenitosti - med najbolj obiskanimi je Kolumbova palača. Foto: www.dominicanrepublic.com
Spomenik, posvečen pridelovanju sladkornega trsa, ki še vedno predstavlja največji domač dohodek. Foto: www.dominicanrepublic.com
Morje ob obali je odlično za razne vodne športe. Foto: www.dominicanrepublic.com

Pesmi, ki te tako prevzamejo, da si pred odhodom domov zagotovo kupiš vsaj eno kaseto ali zgoščenko. Ljudje, ki so vedno nasmejani. Dežela, ki jo morda obiščeš samo enkrat v življenju, a ti za vedno ostane v spominu. Kraj, kjer lahko ne počneš čisto nič, pa se imaš vseeno čudovito.

Če imate v svojem žepu na milijone tolarjev, potem se lahko odločite za razkošno obliko potovanja v Dominikansko republiko; recimo, z ladjo križarko. Dominikanska republika namreč postaja vedno bolj eden izmed vmesnih postankov križarjenja po Karibih. Slabost takega načina prihoda pa je, da kratko traja, saj ladijski postanki ponavadi niso daljši od enega dne, zato je bolje, da izberete klasični način potovanja – na krilih sveta.

Direktnega leta iz Ljubljane sicer ni in ga najbrž tudi nikoli ne bo, vendar so urejene povezave z drugih evropskih letališč, predvsem avstrijskih in nemških. Polet traja približno 11 ur in večino časa letite nad Atlantikom, zato je bolje, da ne razmišljate o kakšni letalski nesreči ali tehnični okvari vašega letala. Edini košček kopnega na poti čez lužo so namreč Azori, druga možnost pa je samo še zasilni pristanek na vodi, ki pa se ponavadi ne konča najbolje. Ozračje nad Atlantikom je dostikrat tudi zelo nemirno, kar povzroča turbulence in s tem neprijeten občutek v želodcu. A vredno je potrpeti, saj je ves ta napor bogato poplačan že v trenutku, ko iz letala stopiš na trdna tla in se zaveš, da si v tropskem raju.

Oddih v pravem pomenu besede
Turisti se ponavadi odločijo za dve letoviški mesti: Puerto Plata na severni in Punta Cana na vzhodni obali otoka. A da ne bo pomote – ne gre za betonski džungli v slogu Portoroža in Lloret de Mara. Večina tamkajšnjih hotelov je namreč bungalovskega tipa, ponavadi z največ tremi nadstropji, več hotelov skupaj pa je združenih v hotelski resort. To pomeni, da je približno pet hotelov različnih kategorij ograjenih z ograjo, pri vhodu pa stoji varnostnik in preverja hotelske izkaznice. Ko ste prebrali ta stavek, ste verjetno pomislili, da ste potemtakem v hotelu zaprti kot žival v majhni kletki. A še zdaleč ni tako, saj si sploh ne morete predstavljati, kako velika so ta območja. Od enega konca do drugega potrebuješ peš skoraj pol ure, zelenja pa je več kot betona. Rože, palme, okrasno grmičevje – kot da si v botaničnem vrtu!

Najbolje je, če se namesto klasičnega polnega penziona odločite za ponudbo all inclusive. Res je, da je nekoliko dražja, a če ste že prišli tako daleč na dopust, potem ga užijte z veliko žlico. Poleg tega, da vam je v ponudbi all inclusive na voljo toliko hrane, kolikor jo lahko pojeste, enako pa velja tudi za pijačo – brezalkoholno in alkoholno. Kaj je lepšega kot ves božji dan preždeti v bazenu, ki ima na sredini bar in kjer po nov kozarec pijače samo priplavate? S seboj v bazen pa vam ni treba vzeti niti kovanca, saj ima vsak gost okoli roke zapestnico, ki kaže, da je zanj vse zastonj. Ko se naveličate bazena, se lahko odpravite na odlično vzdrževano zasebno hotelsko plažo in znova ne počnete nič drugega, kot poležavate pod palmo.

Da se kakšen gost vseeno ne bi začel dolgočasiti, pa poskrbi hotelska skupina animatorjev, ki ves dan organizira športne dejavnosti in si vsaj dvakrat dnevno izmisli noro igro. To pomeni, da pripravijo igre v hitrostnem pitju piva, pobiranju žlic z dna bazena, poskakovanju po stopnicah z zavezanimi nogami – norih idej jim nikoli ne zmanjka. Če kdo slučajno noče priti na oder, ga tja ponavadi prinesejo kar z ležalnikom vred! Zvečer pa so na sporedu zabavni večeri, ki se začnejo z različnimi improviziranimi gledališkimi predstavami, končajo pa s plesom merenge, ki je prva stvar, ki te jo kot turista naučijo. Ti večeri so tako zabavni, da se tam zberejo skoraj vsi hotelski gostje in se zabavajo pozno v noč.

Pestra izbira možnosti
Za vse tiste, ki si nadvse želijo dejavnih počitnic, se v Dominikanski republiki seveda vedno kaj najde. Lahko se odpravijo na izlete po celem otoku, vključno z glavnim mestom Santo Domingo. Na voljo je tudi deskanje, potapljanje, igranje golfa in še mnogo drugih stvari.
Za vse druge »lenuhe« pa ostane posedanje na plaži v senci palme s koktejlom v roki, zvoki merenge v ozadju, pogledom, uprtim naravnost v širni ocean in s popolnoma prazno glavo. Zgodi se le, da ti nekje daleč v mislih odzvanja pesem v stilu: »Smisel življenja je ležanje na plaži ...«

T. H.