Foto:
Foto:
Michael Moore
Že Michael Moore je v dokumentarcu Bowling za Columbine opozarjal na vsesplošno ameriško ljubezen do orožja. Foto: EPA

Porast nasilja v St. Loisu je mestu priboril ne ravno laskavi naziv najbolj nevarnega mesta v ZDA. V mestu v zvezni državi Missouri, ki šteje okrog 330 tisoč prebivalcev, je med letoma 2004 in 2005 stopnja nasilnih zločinov narasla za neverjetnih dvajset odstotkov, samo sopnja umorov pa za 16 odstotkov. Pravzaprav je porast nasilja mogoče opaziti v večih predelih osrednjih zveznih držav, v t.i. Midwestu, ki so vedno veljale za bolj mirne od urbanih velemest.

Župan St. Luisa Francis Slay raziskave neodvisne agencije Morgan Quitno ne komentira, je pa zovoren podatek, da je mesto kmalu po objavi podatkov obiskal generalni direktor FBI, Robert Mueller. FBI bo v sodelovanju z lokalnimi policijskimi silami nemudoma v pogon spravil več programov za zaščito “problematičnih” predelov mesta, sestavili pa so tudi patruljno enoto St. Louis' Safe Streets.

Če bi se radi zares izognili tveganju, se ne približujte niti drugouvrščenemu Detroitu. Na tretjem mestu “črne” liste se je znašel Flint, Michigan (malo rojstno mesto režiserja Micaela Moora, ki je že v dokumentarcu Bowling za Columbine izpostavil ljubezen svojih someščanov do strelnega orožja).

Lento so z veseljem predali
Seveda paje tudi vsaka slaba novica za koga dobra: “zmaga” St. Louisa je s prvega mesta zloglasne lestvice izrinila mesto Camden iz New Yerseya, ki je naslov najnevarnejšega mesta lani dobila že drugo leto zapovrstjo. Camdenska županja Gwendolyn Faison je izjavila celo, da je novica o spremembi na lestvici v mesto prinesla “nov val optimizma”.

Na drugi strani spektra
Najvernejše mesto leta 2005 je Prat tako v New Yerseyu: najmanj možnosti, da se vam kaj pripeti, imate v tamkajšnjem Bricku, sledita pa mu Amherst (New York) in Mission Viejo (California).

A. J.