Predsednik George W. Bush je v ZDA vedno manj priljubljen. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik George W. Bush je v ZDA vedno manj priljubljen. Foto: MMC RTV SLO
Zanimiva kombinacija: Rekordno dolg in zavit pomri, prelit s sirom načo. Hitra prehrana je na voljo tako rekoč v vsakem lokalu. V vsakem lokalu imajo prav tako tudi ogromne televizije, na katerih seveda predvajajo šport. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Napis na nalepki: Ponosen član katoliške cerkve svete Ane. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.

Da so ZDA točno take, kot jih predstavljajo v medijih, dobi človek občutek, še preden tja sploh prispe. Stereotip o obsedenosti z varnostjo se potrdi že pred vkrcanjem na letalo za obljubljeno deželo, ko te izprašajo vse mogoče. Na drugi strani luže ponoviš postopek, le da ti takrat še skenirajo zenici in prstne odtise ter v potni list pritrdijo veliko zeleno karto.

Precej bizarna situacija se je zgodila na letališču v Chicagu, ko smo se odpravljali v New York. Ker je policistka verjetno prvič v življenju v rokah držala slovenski potni list, je na pomoč poklicala sodelavko in skupaj sta skrbno proučili seznam 10 najbolj najbolj sovražnih držav ZDA. Končno sta ugotovili, da Slovenije ni v družbi Irana in Severne Koreje. Seveda - če pa sta naš Janez in njihov George tako dobra prijatelja.

Ko je prehranjevanje težava
Drugi stereotip so veliki avtomobili - ti popolnoma prevladujejo, majhnih ni niti v mestih. Z velikimi avtomobili se vozijo tudi precej bolj 'veliki' ljudje (večinoma veliki v širino), ki se radi ustavljajo na t. i. »food stopih« ob avtocesti. Teh je kot listja; na vsakih 15 kilometrov vsaj trije ali štirje, nanje pa na cesti opozarjajo ogromne table. Ker je hitro pripravljena hrana tudi najcenejša, je težava dobro in zdravo jesti, če nočeš za to porabiti ravno malega bogastva. Še dobro, da imajo v New Yorku Chinatown in Little Italy.

Po deset cerkev v vsako vas!
Povprečnega Slovenca, ki je navajen enih in istih cerkev po vaseh, zagotovo preseneti tudi število različnih ločin krščanske cerkve. Sploh je božjih hramov povsod malo morje, približno toliko kot ponosno izobešenih zastav pred hišami. Pa tudi policistov je vsepovsod preveč.

Po vsem tem kulturnem šoku in ko se navadiš razlagati, kje se skriva ta država, od koder prihajaš, in da imamo tudi pri nas reševalne službe in mobitele, pa se le navadiš. Če se izključi drago hrano in pijačo, je drugo bolj poceni kot v Evropi, pa tudi ljudje so večinoma zelo prijazni, tako da popotovanje zelo hitro mine.

Sporočilce med prtljago
Še spominek za konec potovanja. Po prihodu domov sem med prtljago našla listič z obvestilom, da je bil moj kovček eden izmed izbrancev za temeljit ročni pregled. V oddelku za državno varnost so se mi že vnaprej opravičevali za nastalo škodo, če so morali kaj razbiti, da so lahko opravili pregled, a zraven dodali, da za nastalo škodo, seveda, ne odgovarjajo in je ne vračajo.

Sabina Zonta

Za roko pa moški svojih izbrank ne zaprošajo le na bejzbolskih ali košarkaških tekmah, to je mogoče tudi na eni glavnih chicaških ulic (prevod: Mary Alice, bi se poročila z menoj?) Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Široke ceste in vse naokoli razmetane stavbe - glavna značilnost povprečnega ameriškega mesta, saj je prostora ogromno. Prav zato imajo prav vsi svoje avtomobile, saj javni prevoz, razen v velemestih, preprosto ne funkcionira. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Študentska naselja so točno taka kot v najstniških komedijah. Na sliki je hiša, kjer živijo člani najbolj elitne bratovščine na univerzi Bradley v zvezni državi Illinois. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Obvezna oprema hiš bratovščin so slike nekdanjih stanovalcev, ogromen TV in videoigrice. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Nekoliko drugače je pri študentkah, tam je še WC lično urejen. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Z nekoliko pretirano prijaznostjo gredo tako daleč, da celo izbirajo stanovalce študentskega doma tedna in jim potem pišejo hvalnice. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Kljub zelo prisotnemu patriotizmu je pozivov h končanju vojne v Iraku vedno več … Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
… v več različicah. Foto: MMC RTV SLO
Vsi verujoči lahko v Chicagu blagoslovijo celo svoje ljubljenčke. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Na Times Squaru, kjer je vse 24 ur na dan v soju luči in reklam, je tudi policijska postaja v slogu. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
McDonalds s kitajskim napisom sredi New Yorka. Seveda, v kitajski četrti. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Patetika v spominskem centru za žrtve napadov 11. septembra 2001. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Eden od zapisov, ki jih obiskovalci centra lahko obesijo na zid (le del prevoda: … nisem mogla nehati jokati, ko sem vedno znova in znova poslušala tiste zgodbe … Počutim se tako blagoslovljeno od Boga. Bog blagoslovi Ameriko!). Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Tudi informativne oddaje so pomemben del šovbiznisa, zato imajo studie kar v pritličjih stavb na ogled vsem mimoidočim na ulici. Pa stekla zagotovo niso taka, da voditelj ven ne vidi, saj je med oglasi mahal radovednežem. Foto: MMC RTV SLO/S.Z
Na eni strani poplava krščanskih ločin, tudi skrajno ekstremističnih, na drugi velika liberalnost. Cristopher park v newyorškem Greenwich Villageu je posvečen gejem in lezbijkam. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
CNN-ovo odštevanje do predsedniških volitev. Zdaj je dni do takrat že precej manj. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.