Osupljivo lep nacionalni park Glacier v Montani. Foto:
Osupljivo lep nacionalni park Glacier v Montani. Foto:

Na spodnjem seznamu se je tako znašlo nekaj ameriških zakladov, ki bodisi že čutijo posledice bodisi se še bodo znašli v nevarnosti, če se bodo trenutni trendi nadaljevali.


Če ste "amerikofili", je zato zdaj z nizkimi cenami nafte in letalskih kart odlična priložnost, da obiščete nekatere izmed krajev, ki celo v svetovnem merilu veljajo za klasične, legendarne in sanjske.
Vprašanje le, za koliko časa še ...

K. S.

Lake Mead, Arizona: Ribiči in navdušenci nad vodnimi športi obožujejo Lake Mead, a poglaviten namen tega jezera na meji med Arizono in Nevado je oskrbovati z vodo in hidroelektrično energijo milijone prebivalcev jugozahoda ZDA. Porast prebivalstva, suša in zmanjšana zaloga vode zaradi podnebnih sprememb so povzročili, da je vodna gladina jezera upadla za več kot 30 metrov in za seboj pustila pasove mineralnih depozitov. Strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko Lake Mead v zgolj 13 letih popolnoma presahnil.
Route 66: Uvrščena na svetovni seznam 100 najbolj ogroženih krajev leta 2008, kultna Route 66 počasi propada, vse odkar jo je sistem ameriških avtocest leta 1985 opustil. Po tej ikonični destinaciji ameriške avtomobilske kulture sicer še vedno vsako leto potuje na tisoče popotnikov, ki pomagajo ohranjati njeno dediščino, ko obiskujejo ekscentrične obcestne motele in gostišča.
Rogue River, Oregon: Turiste na oregonsko divjo Rogue River privablja izjemna pokrajina, ribolov in čolnarjenje. S predlogi, da bi posekali okoliške gozdove, se je Rogue leta 2008 znašla na drugem mestu najbolj ogroženih ameriških rek.
Bostonsko pristanišče, Massachusetts: Več kot dve stoletji po tem, ko so revolucionarji stresli čaj v tamkajšnje pristanišče, Boston nadaljuje svoj status živega spomenika ameriške dediščine. A raziskava obalnih območij Agencije za zaščito okolja predvideva, da naj bi do konca 21. stoletja naraščajoča morska gladina potencialno povzročila, da se bo bostonsko pristanišče razlilo po delih zgodovinskega mestnega North Enda.
Outer Banks, Severna Karolina: Številni brodolomi v tem nevarnem odseku oceana so Outer Banksu prinesli dvomljiv sloves 'pokopališča Atlantika'. Ta sicer slikoviti del Severne Karoline je bil med drugim usoden tudi za legendarnega pirata Blackbeard (Črnobradca). Obalna erozija in veliko tveganje škode zaradi vse pogostejših neviht (če ste gledali film Nights in Rodante, ki so ga snemali tu, vam je jasno) so resnične nevarnosti, ki zdaj grozijo območju.
Nacionalni park Glacier, Montana: Z ledeniki prekriti gorski vrhovi ponujajo dramatično pokrajino, znano kot 'Hrbtenjača sveta' - tako so namreč območje osupljivo lepega nacionalnega parka Glacier v Montani imenovali njegovi prvotni prebivalci - Indijanci iz plemena Črnih nog (Blackfoot). Danes se znanstveniki bolj ali manj strinjajo, da če se bodo trenutne smernice globalnega segrevanja nadaljevale, konca stoletja ne bo dočakal niti en sam ledenik parka].
Malibu, Kalifornija: Kot da gozdni požari in vseprisotna nevarnost potresov ne bi bili dovolj, Malibuju in ostalim skupnostim obalne južne Kalifornije grozi tudi globalno segrevanje. Vsak, ki se je kdaj peljal po Pacifiški cesti čez to območje, si lahko predstavlja, kako bi zgledalo, če bo morska gladina še naprej naraščala.
Oahu, Havaji: Ena od ameriških najljubših plažnih destinacij - izgublja svojo plažo. Čezmerna urbanizacija na plažah, ki so že tako erozijsko ranljive zaradi valov, vetra in naraščajoče morske gladine, je skrčila havajske obale. Skoraj 25 odstotkov Oahujevih plaž je v zadnjih 90 letih izginilo ali pa se zožalo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Death Valley, Kalifornija: Večina ogroženih destinacij v ZDA je v nevarnosti zaradi poplav. Death Valley je za raliko ogrožena zato, ker gre za enega najbolj vročih in najbolj sušnih območij na Zemlji. Če se bo globalno segrevanje nadaljevalo, bi ta nacionalni park lahko postal praktično neprehoden.
Ameriške kmetijske površine: Po podatkih ameriškega sklada za pašna zemljišča ZDA vsako minuto izgubijo dva akra agrikulturnih površin zaradi urbanizacije. Kako lahko pomagate? Odpravite se na kmečki turizem v osrčje Amerike in podpirajte lokalne kmete.
Rančarska zemlja v Skalnem gorovju: Raj za navdušence nad naravo in pomembno bivališče divjih živali, prostrane širjave ameriškega zahoda so v nevarnosti zaradi naraščanja populacije. Z ohranjanjem delovnih rančev se pomaga ohranjati naravna dediščina in bioraznolikost zveznih držav Skalnega gorovja.
Pragozd Washingtona: Odpravite se v gozd, dokler se še lahko. Večina ameriških pragozdov je zaradi izsekavanja gozdov, gozdnih požarov in urbanizacije že zgodovina. Greenpeace ocenjuje, da je do 85 odstotkov še preostalih pragozdov v neposredni nevarnosti, da izginejo za vedno. Foto: MMC RTV SLO
Everglades, Florida: Celo najmanjši porast temperature in vodne gladine bi bil lahko usoden za floridski nacionalni park Everglades, ki je že danes skrčen na le četrtino svoje originalne površine.
Nacionalni park Kenai Fjords: V nacionalnem parku Kenai Fjords na Aljaski boste videli table z letnicami, do kod je nekoč segal ledenik Exit. Leta 1978 je bil kilometer daljši od današnjega. In mnogo aljaških ledenikov, ki delajo to zvezno državo za tako spektakuarno, se naglo umika. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
New Orleans: Čeprav je bilo najhujše New Orleansu med uničujočim poletnim orkanom Gustavom prihranjeno, pa so prihodnje nevihte še vedno resna grožnja območju. Orkan Katrina, ki je očarljivi New Orleans tako prizadel leta 2005, je bil ena izmed najhujših naravnih katastrof v zgodovini ZDA. Foto: Reuters