Sarah Jessica s soprogom Matthewom Broderickom in sinom Jamesom živi na ulici Bleecker v trendovskem Greenwich Villageu. Foto:
Sarah Jessica s soprogom Matthewom Broderickom in sinom Jamesom živi na ulici Bleecker v trendovskem Greenwich Villageu. Foto:
Drew Barrymore in Fabrizio Moretti
Prizor iz Allenovega filma Manhattan (1979)
Gwyneth Paltrow s hčerko Apple

"Videl sem Brada Pitta. Videl sem Steva Martina. Videl sem Gwyneth Paltrow z Apple v naročju. Videl sem Drew Barrymore z njenim fantom, tistim bobnarjem Strokesov. Videl sem Martina Amisa, Jonathana Lethema, Eugena Levyja in Michaela Imperiolija."

"Na isti dan sem v Villageu videl Liv Tyler in Willema Dafoeja, Phoebe Cates na Upper West Sidu, Jimmyja Fallona pri Rockefellerjevem centru, Josha Hartnetta v Tribeci in Patricio Clarkson na Washington Squaru …" v članku o zvezdniškem "onesnaženju" Velikega jabolka piše Sternbergh v reviji New York.

"Newyorčanom je vseeno za zvezdnike"
Sprašuje se, ali so zvezdniki v New Yorku zares »varni« pred zalezovalci, je Newyorčanom zares vseeno za zvezdnike in zakaj se slavni v mestu, ki nikoli ne spi, že leta počutijo tako dobro. Vsem naštetim zvezdnikom avtor članka (seveda) ni rekel ničesar, prosil jih ni niti za avtogram. Ni se ustavil, ali buljil vanje, ali jih fotografiral s telefonom, ali cvilil, da je to najlepši dan v njegovem življenju. "Seveda ne. Saj živim v New Yorku," piše. "Vseeno mi je za zvezdnike."

Sternbergh nato citira pisca in Pulitzerjevega nagrajenca E. B. Whita, ki je leta 1949 zapisal: "Vsakomur, ki si želi takšnih čudnih stvari, bo New York podaril samoto in zasebnost."

V tem reku se je, kot ugotavlja pisec članka, očitno našla tudi Sarah Jessica Parker: "Ne moreš živeti v New Yorku in biti najpomembnejša oseba v mestu, pač ne moreš," je zvezdnica Seksa v mestu izjavila za neko revijo. "Tukaj je preveč drugih pomembnih ljudi." Hm, na primer Donald Trump?

Nič več samo najbolj »kul«, ampak kar vsi (zvezdniki)
Nekako težko ji verjamemo, kajne? Dvomi tudi pisec članka: "Sarah Jessica, te res nihče ne nadleguje, niti za eno fotografijo?" To je pač splošno znan mit o New Yorku. Zvezdniki trdijo, da pridejo tja živet "običajno" življenje (čeprav to sploh ni res), prebivalci mesta pa trdijo, da jih sploh ne opazijo (čeprav seveda jih – ves čas in na vsakem koraku).

Ta tihi dogovor je del nostalgije po bleščeči preteklosti Velikega jabolka. New York namreč nikoli ni trdil, da ima največ zvezdnikov, samo tiste najbolj »kul«. "Seveda, Los Angeles ima sonce in (preveč) zagorelega Burta Reynoldsa, Newyorčani pa imajo jesen in bledičnega Woodyja Allena," ugotavlja Sternbergh. Imeli so Scorseseja in De Nira, celo Blondie. Seveda teh zvezd nihče ni nadlegoval – saj so bili tudi oni Newyorčani.

Sedaj pa, zaskrbljeno ugotavlja Sternbergh, je New York nabito poln zvezdnikov, pa ne samo tistih najbolj "kul", kot sta Peter Sarsgaard in Maggie Gyllenhall. Zdi se, kot da so tam kar VSI, od Lennyja Kravitza do dvojčic Olsen. In postaja vse huje, saj bleščeči luksuzni apartmaji v mestu rastejo kot gobe po dežju.

Menda se je število zvezdnikov v New Yorku v zadnjih nekaj letih izjemno povečalo. Nekoč je veljalo, da filmarji živijo v LA-ju, glasbeniki pa v New Yorku. A zdaj tudi filmarji prihajajo tja: filmarji, glasbeniki, zaradi-česarkoli-že-slavni ljudje so kar naenkrat povsod. V newyorških parkih, v newyorških šolah, v newyorških zakotnih restavracijah.

Sta si torej New York in LA sploh tako različna, kot trdijo nekateri? Je Newyorčanom zares vseeno za zvezdnike? In kje (točno) sploh živijo ti velepomembni ljudje? Se nadaljuje ...

Alenka Klun