Hrvaška je bila cilj 69 odstotkov zasebnih potovanj v tujino. Foto: EPA
Hrvaška je bila cilj 69 odstotkov zasebnih potovanj v tujino. Foto: EPA

Domači turisti so v turističnih nastanitvenih obratih v tretjem trimesečju lani ustvarili 1,8 milijona prenočitev oz. polovico manj kot v istem obdobju leto prej. Največ prenočitev je bilo v obmorskih občinah (34 odstotkov), sledile so zdraviliške (32 odstotkov) in gorske občine (21 odstotkov). Za svoj cilj na potovanjih po Sloveniji so si domači turisti najpogosteje izbrali morsko obalo, podeželje in zdravilišča. Najbolj priljubljena tuja počitniška destinacija je bila prav tako morska obala, sledil je obisk mest.

Prebivalci Slovenije so v juliju, avgustu in septembru 2022 večinoma dopustovali v tujini. Kot vedno je bila najbolj priljubljena destinacija jadranska obala. V lanskih poletnih mesecih so namreč ustvarili okoli 2,1 milijona zasebnih potovanj, od tega jih je bilo 64 odstotkov opravljenih v tujini. Najbolj obiskana država je bila Hrvaška, sledile so Bosna in Hercegovina, Italija, Grčija ter Srbija. Hrvaška je bila cilj 69 odstotkov zasebnih potovanj v tujino, najbolj obiskani županiji pa sta bili znova Istrska in Primorsko-goranska, kažejo podatki statističnega urada.

Večino tistih, ki niso potovali, je zaustavilo finančno stanje

Prebivalci Slovenije so skupno največji delež svojih izdatkov namenili za nastanitev (33 odstotkov), najvišje stroške pa so imeli turisti, ki so bivali v hotelih. Delež za hrano in pijačo v restavracijah je bil 18-odstoten, kar pomeni, da so turisti na zasebnih potovanjih za to v povprečju odšteli 12 evrov na dan.

Izmed 44 odstotkov prebivalcev, ki se za zasebno potovanje poleti niso odločili, jih je največ kot razlog za neodhod navedlo finančno stanje (30 odstotkov), sledili so tisti, ki niso potovali zaradi pomanjkanja prostega časa in zaradi zdravstvenih razlogov (oba deleža sta se ustavila pri 23 odstotkih).