Zlovešči ostanki nesojenega parka Wonderland. Foto: Reuters
Zlovešči ostanki nesojenega parka Wonderland. Foto: Reuters

Park v vasi Čendžuang v okrožju Čangping, 30 kilometrov od Pekinga, je bil projekt tajske nepremičninske družbe Reignwood Group in bi moral biti z 49 hektarji površine največji zabaviščni park v Aziji, kitajski odgovor ameriškemu Disneylandu, ki bi letno privabil na milijone turistov.

A po finančnih težavah, sporom z lokalnimi oblastmi in velikem korupcijskem škandalu, ki je pretresel samo srce Komunistične partije, so gradnjo leta 1998 ustavili.

Deset let pozneje, leta 2008, so ob olimpijskih igrah v Pekingu poskusili delo dokončati drugič, a prav tako neuspešno, tako da je bil Wonderland prepuščen zobu časa, preden bi sploh lahko zaživel, primer pa je bil največji dokaz nepremičninskega mehurčka v državi.

Začetek konca parka
Zelo zlovešče so bile videti replike bavarskih gradov in srednjeveških utrdb, ki so se dvigale iz meglic čangpinških ravnic. Ko je postalo jasno, da znamenitosti ne bo, so si kmetje vzeli zemljo nazaj in okoli zapuščenih stavb posadili poljščine, še vedno pa je fascinanten park duhov privabil v zaspano vas kar nekaj radovednih obiskovalcev.

Maja 2013 je bilo agonije Wonderlanda konec, ko so porušili večji del zapuščenih stavb, na njihovem mestu pa naj bi zraslo luksuzno nakupovalno središče, a projekt do tega dneva še vedno stoji, čakajoč na "birokratske formalnosti".