Pokopališče s pogledom na ocean. Foto: Lonely Planet
Pokopališče s pogledom na ocean. Foto: Lonely Planet
Ulice so polne starih stavb pastelnih barv. Foto: Lonely Planet
Restavracije vabijo z eklektično ponudbo. Foto: Lonely Planet

Danes njegove granitno tlakovane ulice utripajo s salso, obiskovalce pa mamijo s kaotično postavitvijo restavracij, trgovin in klubov, posejanih med arhitekturo starega sveta. Obisk starega San Juana je lahko več kot le popoldanski izlet, saj si ta izjemna enklava zasluži postati kar vaša glavna počitniška destinacija.
Od enega do drugega konca starega San Juana, polnega stavb vseh pastelnih barv, se lahko sprehodite v 15 minutah. Na Calle Tetuan boste našli hišo, ki naj bi bila z le meter in pol širine med najožjimi na svetu. Plezalke s cvetovi neonskih barv plezajo čez balkone; drevesa eksplodirajo v sijočih barvah, z nekaterih točk pa lahko vidite turkizno morje.
Prenočujte med duhovi zvezdnikov
Med prenočišči lahko izbirate, nekateri hoteli kot sloviti El Convento pa so zgodovinski in nezgrešljivo španski - tako po slogu kot po vzdušju. Poslopje El Conventa je bilo v 17. stoletju samostan, kot hotel pa se je odprlo leta 1962 in gostilo take zvezdnike, kot je Rita Hayworth. Ponoči na dvoriščih v maorskem slogu lahko slišite slovitega coquija, lokalno žabo, katere orjaško grlo je v velikem kontrastu z majcenim telesom. Ob nedeljah lahko čez cesto opazujete poroke v stari katedrali San Juan.
Svoj dan začnite navsezgodaj zjutraj v starem mestu in si privoščite zajtrk v trendovskem visokotehnološkem kavnem baru Aromas ali pa v bolj retro Manolinu. Na osrednjem trgu, Plaza de Armas, lahko uživate ob cafe con leche (kavi z vročim mlekom) in mallorci, sladkem zavitku, posutem s sladkorjem v prahu. Nikakor pa ne smete oditi, ne da bi poizkusili povsod dostopno portoriško sladico, znano kot quesito, cevasto sladico iz listnatega testa, polnjeno s sladkim kremastim sirom.
Ob večerih po restavracijah in barih odmeva glasba v živo, od latinsko ameriških klasik do novejših uspešnic salse, od džeza do rocka in flamenka.
Veličastna španska trdnjava simbol mesta
Čeprav portoriški kriminalni sloves ni popolnoma neutemeljen, saj je bilo lani na otoku umorjenih 890 ljudi, pa se v starem San Juanu turisti še vedno lahko počutijo relativno varno. Policisti so na praktično vsakem vogalu, 24 ur na dan. A še vedno je skupnost recesija precej prizadela in številni so zaradi nje propadli. Skoraj na vsaki ulici tako lahko vidite napise "se vende" ("na prodaj").
Ker je Portoriko teritorij ZDA, številni ljudje znajo angleško, seveda pa lahko izkoristite oddih tudi za obnavljanje znanja španščine. Morda velja opozoriti le, da je portoriški naglas precej nenavaden. Zelo enostavno je tudi premikanje, saj ima San Juan ob taksijih in avtobusu tudi brezplačen tramvaj, ki vozi tudi do slavnega kompleksa trdnjave El Morro, ki jo je samo lani obiskalo milijon ljudi.
El Morro je uvrščen tudi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine in je s svojimi okopi, stopnišči, predori in oboki klasičen primer evropske vojaške arhitekture v novem svetu. Trdnjave so Španci zgradili na strateški točki, da bi varovale mesto, zaliv in španske trgovske poti pred vpadi evropskih tekmecev.

Na plaži najdete nekaj izjemno prijetnih restavracij, ki strežejo tamkajšnje jedi, na primer morsko hrano z mangom, medtem pa lahko opazujete zmaje, ki letijo nad s palmami obrobljenimi plažami. V starem San Juanu je tudi veliko dizajnerskih butikov, od Tommyja Hilfigerja do Ralpha Laurena, družbo pa jim delajo galerije, kjer razstavljajo tamkajšnji umetniki.