Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Razmeroma sušna pokrajina z malo vode in primerna kamnina sta za sicer nezahtevno rastlino zelo na mestu. "Kras je ena najbolj primernih pokrajin, ker ima veliko apnenca in malo vode oziroma ta voda odteče, saj je največji sovražnik sivke prav voda," je povedal Stojan Korošec z ekološke kmetije Korošec v Divači, kjer so pripravili dan odprtih vrat.

Letos so grmi sivke zaradi večje količine padavine bolj bujni, pridelek pa količinsko povprečen. "Vrst je preko sto, v poštev pa jih pride nekaj. Intermedio ali hvarsko burdovko imamo najraje, saj da veliko olja, ki je kakovostno," je povedal Korošec.

Destiliranje olja in hidrolata je podobno žganjekuhi, le da sivkini cvetovi niso namočeni v vodi, ampak se jih opari. Olje in hidrolat iz kotla iztekata ločeno. "Količina olja je odvisna od vrste sivke, lahko ga je od šest decilitrov pa do 1,2 litra. Hidrolata pa se odločiš sam, koliko časa ga boš lovil," je povedal Vili Raimondi iz izvedbe parne destilacije sivke.

Sivko uporabljamo v prehrani, v kozmetiki, Koroščevi pa izdelujejo tudi ekološka čistila, v zdravilne namene ali za odganjanje mrčesa.

Nekdaj se je sivko želo s srpom, za to opravilo je bilo potrebnih veliko rok, danes se vse opravi strojno. Posamezna rastlina sivke živi tudi do dvajset let, sicer pa pri Koroščevih sadike vzgajajo tudi sami.

Žetev sivke