Japonska se – tako kot večina priljubljenih destinacij po svetu – spopada z izjemnim porastom turizma. Foto: AP
Japonska se – tako kot večina priljubljenih destinacij po svetu – spopada z izjemnim porastom turizma. Foto: AP

Na eni izmed razglednih točk v mestu Fudžikavagučiko, ki ponuja čudovit pogled na bližnjo goro Fudži, bodo prihodnji teden postavili 20 metrov dolgo ter 2,5 metra visoko črno mrežo, s katero bodo zastrli pogled na goro.

Ta razgledna točka je še posebej priljubljena, ker s kombinacijo tipične japonske trgovine in vulkana v ozadju fotografom ponuja "pristno japonsko kuliso".

Vendar mestne oblasti opozarjajo, da se turisti "ne znajo obnašati" – v iskanju najboljše fotografije se prerivajo na pločniku, ovirajo promet in ogrožajo varnost. Nekatere so celo ujeli med plezanjem na streho bližnje stavbe, od koder bi dobili še boljši pogled.

"Žal nam je, vendar to moramo storiti zaradi določenih turistov, ki ne znajo spoštovati pravil, za seboj puščajo smeti in ne upoštevajo prometnih predpisov," je povedal lokalni uradnik.

Japonska se – tako kot večina priljubljenih destinacij po svetu – spopada z izjemnim porastom turizma. V marcu so prvič doslej zaznali več kot tri milijone obiskovalcev na mesec, rekordno število tujih turistov pa ob finančnih prednostih ponekod povzroča tudi skrbi in nezadovoljstvo, predvsem pri lokalnem prebivalstvu.