Čas prohibicije je za seboj pustil trajen vpliv na oblikovanje, glasbo in porabo. Foto: AP
Čas prohibicije je za seboj pustil trajen vpliv na oblikovanje, glasbo in porabo. Foto: AP

Po pisanju spletnega portala Art Daily dražba sovpada s 100. obletnico začetka prohibicije leta 1920 in je plod sodelovanja med Sotheby'som in Alanom Bedwellom, lastnikom galerije klasične opreme Foundwell. Skupaj so pripravili izbor osnovnih pripomočkov iz čistega srebra in pripomočkov za bar.

Sto let po tem in navdušenost in zanimanje za te pripomočke zopet cvetita. Ob trenutnem trendu domačih barov si vsi želijo zgraditi lastno barmizico, polno osebnih not in edinstvenih pripomočkov ter kozarcev.

Allan Bedwell

Med vrhunci dražbe bo originalni posrebren komplet za koktajl Derby Silver Company z motiviko golfa iz leta 1926, ki ga ocenjujejo na od pet do sedem tisoč dolarjev. "Tema golfa se sklada z barskimi pripomočki. Vsak golfist ve, da po igri golfa pride devetnajsta luknja, in kako drugače pripraviti nagrado kot s tem originalnim kompletom," je dejal Bedwell.

Dodal je, da je proti koncu prohibicije in po njej v ZDA poraslo zanimanje za novitete med barskimi pripomočki. Oblikovalci so tako začeli ustvarjati barske pripomočke nenavadnih oblik in slogov, ki so bili hkrati okrasni kosi za razkazovanje v domovih.

Foto: Sotheby's
Foto: Sotheby's

Osemnajsti amandma ameriške ustave je z začetkom leta 1920 prepovedal prodajo, prevoz in izdelavo alkoholnih pijač. A prohibicijo je bilo težko izvajati in to obdobje je za ZDA postalo čas za žganjekuho na črno, beznic in številnih prekrškov, povezanih z izdelavo, tihotapljenjem in distribucijo alkohola.

Šele leta 1933 so ZDA z 21. amandmajem razveljavile 18. amandma in tako končale prohibicijo. A njena zapuščina je pustila za seboj trajen vpliv na dizajn, glasbo in porabo.

Sorodna novica Prohibicija: Kako je 13 "suhih" let rodilo organiziran kriminal v ZDA