Lepotna krona v Venezueli odpre mnogo vrat in dekletom spremeni življenje. Foto: Reuters
Lepotna krona v Venezueli odpre mnogo vrat in dekletom spremeni življenje. Foto: Reuters
Debora Menicucci
Debora med enim izmed promocijskih športnih dogodkov letos v Londonu. Njen nastop - in tudi poraz - je spremljala vsa država. Foto: Reuters

Če omedliš kot lepotna kraljica, tudi vstani kot lepotna kraljica.

Lastnik licence za mis Venezuele
Ivian Sarcos
Zadnja venezuelska mis sveta je bila leta 2011 Ivian Sarcos. Foto: EPA

Na nedavnem tekmovanju mis sveta v Londonu, ki je v nedeljo doživel vrhunec, so bile glavne tri zgodbe - umor mis Hondurasa pred potjo v Veliko Britanijo, nova mis sveta Južnoafričanka Rolene Strauss in velik poraz Venezuele, saj se njihovi predstavnici tokrat ni uspelo uvrstiti niti med 25 finalistk, kaj šele, da bi ji okoli vratu nadeli lento.

V državi, ki je imela do zdaj največ, kar šest mis sveta pa tudi sedem mis Universe (tudi zdajšnjo, Gabrielo Isler) je izbor najlepše Zemljanke najbolje gledani televizijski dogodek leta. Pred male zaslone je privabil kar 50 milijonov ljudi, kar je celo več kot tekme na poletnem svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji. Neverjetno, a podatki kažejo, da se med prenosom izbora zniža celo stopnja kriminala v državi.

Lastnik licence okrivil sestavo žirije
Zato je vseh 95 deklet, ki niso bile uvrščene med 25 najlepših na svetu, v zaodrju pristopilo do 23-letne Debore Menicucci in jo z nejevero v glasu spraševalo: "Kako to, da TI nisi v top 25?" A ne le v Londonu, močno presenečeni in razočarani so bili tudi v Venezueli, kjer se je pojavila poplava člankov o tem, kaj je šlo tokrat narobe. Oglasil se je tudi lastnik licence za mis sveta, Osmel Sousa, ki je hitro našel vzrok.

"Ko sem videl, da bo o finalistkah odločalo pet nekdanjih nosilk naslova mis sveta, sem vedel, da se nam ne piše dobro. Žirantke so namreč prihajale iz držav, katerim je Venezuela tradicionalno trn v peti, in vedel sem, da bodo izkoristile priložnost in našo predstavnico pustile nekje zadaj," je dejal.

"Bila bi hinavka, če bi rekla, da ne želim zmagati"
Med vsemi pa je bila najbolj razočarana mis Venezuele, 180 centimetrov visoka manekenka in modna oblikovalka Debora Menicucci, ki je v London odpotovala z izjavo: "Bila bi hinavka, če bi se pretvarjala, da sem vesela že zaradi tega, da bom del tega dogodka. Želim zmagati, samo to, saj bi mi krona dala veliko moč in bila tudi dokaz, da si moja država želi pomagati ljudem, ki trpijo. V London prihajam po zmago," je dejala in dodala: "Hkrati pa bo nastop v Londonu zelo težaven, saj ne bom nosila s seboj le bremena tega naziva ali svoje družine, ampak težo celotne države. Ljudje pričakujejo in zahtevajo od mene, da naredim dobesedno vse, da krono vrnem Venezueli, kar pa je težko ravno zato, ker so venezuelska dekleta na različnih tekmovanjih zmagala že tolikokrat. Moram se potruditi in dokazati še bolj kot druga dekleta."

Kljub trudu ji ni uspelo, a njena izjava daje vsaj delni vpogled v življenje Venezuelk, ki jih že pri petih letih začnejo učiti, kako pravilno hoditi, govoriti, se oblačiti in jesti, da bodo čez nekaj let postale lepotne kraljice. Po državi je zraslo veliko "tovarn za mis", v katerih strokovnjaki dekleta šolajo o "umetnosti lepote". Najboljše kandidatke skupaj živijo in od jutra do večera imajo v mislih le eno - kako osvojiti krono in lento najlepše.

Vse si želijo postati mis ... nečesa
Neverjetne so že zahteve za prijavo na mis Venezuele, saj se lahko predstavijo le kandidatke, ki so visoke vsaj 180 centimetrov in tehtajo največ 50 kilogramov. Zato se Deborina izjava: "Včasih sem bila debela" sliši precej ... neprimerno. "Pojedla sem preveč testenin, zato sem imela zelo strog režim, da sem shujšala. V Venezueli res vsa dekleta sanjajo o tem, da bodo postala mis Venezuele, saj ta naziv ne le

njej, ampak tudi njeni družini omogoči popolnoma drugačno življenje. Sama sem odrasla v faveli in krono mis sem vedno dojemala kot moč, ne kot nekaj materialnega," je dejala Debora v pogovoru za revijo Elle.

Lepotni posegi so skoraj zahteva
V Londonu ji je bil tik za petami ves čas lastnik licence Sousa, ki je tudi eden izmed sodnikov v resničnostni oddaji Nuestra Belleza Latina, v kateri si dekleta želijo pridobiti še enega v nizu lepotnih naslovov. Sousa kandidatke v oddaji ves čas podrobno spremlja, jih večkrat na dan tehta in svetuje, katere lepotne operacije bi morale narediti, da bi postale še boljši "material" za mis. Ko je ena izmed tekmovalk zaradi izčrpanosti in lakote omedlela, ji je rekel: "Če omedliš kot lepotna kraljica, tudi vstani kot lepotna kraljica."

V omenjeni oddaji je neko dekle pokazalo jezik, ki si ga je dela operirati tako, da lahko zaužije le tekočino, hrane pa ne, druge pa so si dale odstraniti dele organov, da bi tako izgubile telesno težo. Sousa je kar po vrsti svetoval popravke nosu, zadnjice in zob, posebej priljubljena pa je povečava zadnjice z injekcijami silikona. To je tudi pogosto darilo, ki ga za rojstni dan dobijo mlade Venezuelke.

"Če se ne počutiš dobro v svoji koži in si zato spremeniš del telesa ter tako postaneš bolj samozavesten, se mi s tem ne zdi nič narobe," je dodala Debora, njena izjava pa odseva življenje v državi, v kateri lepotni posegi niso nikakršen tabu.

A zanimivo - kljub razširjenosti estetskih operacij v Venezueli se v tej državi izvede le odstotek ali dva vseh lepotnih posegov na svetu. V tej kategoriji so daleč pred vsemi ZDA in Brazilija, kjer se izvede deset oziroma 20 odstotkov vseh tovrstnih posegov.

Če omedliš kot lepotna kraljica, tudi vstani kot lepotna kraljica.

Lastnik licence za mis Venezuele